S anketnim predviđanjima izbornih rezultata, kao i odnosima vodećih agencija i njihovim medijskim korisnicima, odavno nešto ne štima. Bivši novinar Večernjeg lista Tihomir Dujmović izjavio je kako u ugovorima između medijskih kuća i spomenutih agencija ima posla i za DORH.

O čemu se tu zapravo radi? Kako je moguće da vodeće agencije i mediji u potpunosti promaše rezultate čak četiri izborna ciklusa? Skrivali se iza takvih pokušaja manipulacije političko pokroviteljstvo? Sve su to pitanja na koja hrvatska javnost očekuje odgovore, i to prije drugog kruga predsjedničkih izbora.

Primjer četiri predviđanja

U anketi koju je Promocija Plus od 19. prosinca rađene za RTL televiziju Ivo Josipović je dobivao 42,1%, Kolinda Grabar Kitarović 30,5%, Milan Kujundžić 9,3%, a Ivan Sinčić 7,5%, neodlučnih je bilo 10,6%.

Anketa Agencija Ipsos Puls od 19. prosinca, rađena za Novu TV također dala veliku prednost Ivi Josipoviću od 46,5%, Kolinda Grabar Kitarović je dobivala 34,9 posto, Ivan Sinčić 9,2%, a Milan Kujundžić 7,2%.

Udruga Promatrač je 21. prosinca napravila vlastitu predizbornu anketu u kojoj je predvidjela potporu Kolindi Grabar Kitarović od 38,7%, Ivi Josipoviću 37,1%, Milanu Kujunžiću 11,2%, Ivanu Sinčiću 6% a neodlučnih je prema toj anketi bilo 7,1%.

Sličnu sutuaciju imamo i s anketom Agencija 2x1 komunikacije od 22. prosinca, prema kojoj je Kolinda Grabar Kitarović imala potporu 42,58%, Ivo Josipović 40,48%, Milan Kujundžić 12,9% a
Ivanu Sinčiću 4,04%

Stvarni rezultati predsjedničkih izbora

Treba li podsjetiti, stvarni rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora 28. prosinca su bili Ivo Josipović 38,46%, Kolinda Grabar Kitarović 37,22%, Ivan Sinčić 16,42%, te Milan Kujundžić 6,3%.

Kao što je vidljivo iz prikazanih brojeva, poznate agencije Promocija Plus i Ipsos Puls čijim uslugama se koriste čak i televizijske kuće i većina tiskovina su u svojim predviđanjima davale prednost Ivi Josipoviću nad Kolindom Grabar Kitarović od gotovo 12%, što je vrlo loše "predviđanje" rezultata budući da je konačna razlika između vodećih dvaju kandidata u konačnici bila samo 1,2%.

Da se tako mala razlika između prvih dvaju kandidata ipak mogla bez problema predvidjeti dokazuju predizborne ankete Udruge Promatrač i agencije 2x1 komunikacije koje su tako malu razliku pogodile bez većih odstupanja.

Ono u čemu su sve četiri predizborne ankete pogriješile je iznenadni uspjeh Ivana Sinčića i (ne) očekivani izborni podbačaj Milana Kujundžića, što se možda može protumačiti i kao stanje odnosa unutar Saveza za Hrvatsku.

Sinčić oteo glasove "trećeg puta"

Međutim, odnos između anketnih predviđanja i Sinčićevog uspjeha svakako je objašnjiv činjenicom da su sve ove ankete rađene prije televizijskih sučeljavanja na kojima je Ivan Sinčić prvi puta dobio pravu priliku pred javnosti izlagati svoje političke
stavove.

Naime, stavovi vodećih dvaju kandidata Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović koji imaju relativno čvrsto biračko tijelo su već do tada javnosti bili dovoljno prepoznatljivi pa TV sučeljavanja kod njih nisu niti mogla puno promijeniti. Zanimljivo je također da su prije samih TV sučeljavanja, preko djela medija ali i agencija, glasovi onih glasača koji nisu htjeli glasovati niti za SDP-ovog niti za HDZ-ovog kandidata pripisivani Milanu Kujundžiću kao medijski eksponiranijoj "trećoj" opciji" u predsjedničkoj kampanji a Mireli Holy u stranačkim razračunavanjima između SDP-a i HDZ-a.

>>Ivo Josipović – do pobjede medijsko psihološkim operacijama?

Međutim, nakon TV sučeljavanja dobar dio  glasova Milana Kujundžića očito se prelio Ivanu Sinčiću jer su u njemu prepoznali jasnije izraženu oporbu. Kako je Sinčićevim uspjehom prošla Mirela Holy, kao perjanica Josipovićevog trećeg puta teško je kazati. Za takvu procjenu svakako se ne možemo pouzdati u istraživanja Promocija Plusa i Ipsos Pulsa nego ćemo morati sačekati izbore.

Udruge Promatrač i 2x1 komunikacije pogodili rezultat

Ogromne pogreške koje poznate spomenute "vodeće" agencije tijekom predizbornih istraživanja postale su već tradicija ispitivanja javnog mnijenja u Hrvatskoj. Treba li podsjećati da su u potpunosti promašili rezultate posljednja četiri izborna ciklusa u Hrvatskoj.

Čelni ljudi tih agencija u takvim situacijama uvijek objašnjavaju kako se desno orijentirani birači teže odazivaju anketama, ali takvo objašnjene te agencije nimalo ne opravdava budući da su nakon toliko godina pogrešnih predviđanja već morali popraviti i namjestiti svoje anketne modele tako da neutraliziraju takvo ponašanje desnih birača i u konačnici dobiju točnije rezultate.

Rezultati predizbornih anketa koje su provele Udruge Promatrač i 2x1 komunikacije to dokazuju.

Budući da te agencije do sada nikad nisu dale neki drugu razlog zašto toliko griješe u svojim procjenama, kao jedino logično objašnjenje zašto to do sada nisu učinile je da to rade namjerno, u svrhu predizbornih manipulacija javnim mnijenjem u Hrvatskoj.

Ukoliko je pokušaj manipulacije jedini cilj takvih manipulacija, onda se očito treba zapitati tko ih angažira, tko im plaća takve pokušaje manipuliranja, čijim novcem, kao i tko je politički pokrovitelj koji stoji iza ovakvih pokušaja manipulacije?

Novi pokušaji manipulacije temeljani na starim manipulacijama

Nakon ovih ogromnih pogrešaka i očitih manipulacija u predviđanju rezultata Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović, u medijima se pokušava ponovo manipulirati objašnjenjem prema kome se prednost koju je Ivo Josipović imao u anketama nad Kolindom Grabar Kitarović zapravo prelila Ivanu Viliboru Sinčiću.

Međutim, takvo pojašnjenje očito je u sukobu sa logiukom i zdravim razumom.

Naime birači koji su svoj glas dali Ivanu Sinčiću su birači koji žele očito promjenu, i to radikalnu promjenu i predsjednika Republike, kao i političkih struktura u Hrvatskoj, te je potpuno nelogično nakon izbora tumačiti da su se ti birači u predizbornim anketama zapravo izjašnjavali za održavanje sadašnjeg stanja tj. ostanak Ive Josipovića na Pantovčaku.

Dakle, izgleda da se iz istih krugova nakon što su izborni rezultati ponovo razotkrili teške manipulacije, iznova pokušava manipulirati a kao podloga za takve pokušaje ponovo se koriste manipulacije svjesno ugrađene u sada već promašene predizborne ankete.

Agencije Promocije Plus i Ipsos Puls svakako bi hrvatskoj javnosti trebale pojasniti zbog čega njihove ankete toliko griješe u predizbornim predviđanjima, i to u pravilu u korist lijeve strane političkog spektra). Medijske kuće koje koriste njihove usluge morale su se svakako već ranije zamisliti nad vjerodostojnošću marketinških agencija koje "u ništa" pogode ono što bi trebale pogoditi "u sridu", te eventualno razmotriti ugovore koje imaju s tim agencijama.

Naravno, ukoliko iza tih ugovora ne stoje određeni politički sponzori. Međutim, ukoliko je istina da se ovdje radi o tzv. političkim pokroviteljstvima o čemu se sasvim otvoreno šuška, na što je uostalom otvoreno upozorio i Tihomir Dujmović, onda će se bez intenzivnog uplitanja USKOK-a i DORH-a bilo što teško riješiti.

 

M. Marušić