Hrvatski iseljenik u Parizu, Marin Tomulić, koji je od 1990. godine u prijateljskim je odnosima s Josipom Manolićem šokiran je nedavnim insinuacijama Josipa Manolića iznesenim na račun predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Kada god iz Francuske dolazi u Hrvatsku, Tomulić posjećuje Manolića. Tako je bilo i nedavno kada su razgovarali o Manolićevim memoarima, koje nekadašnji šef Bjelovarske OZNA-e jako dugo priprema.

Prema Tomuličevim riječima, Manolić je tijekom njegovog posljednjeg boravka u Hrvatskoj imao sasvim drugačije razmišljanje o predsjedniku HDZ-a.

-Tijekom mog nedavnog boravka u Hrvatskoj razgovarali smo između ostalog i o Tomislavu Karamarku. Postavio sam mu pitanje o Karamarkovoj prošlosti i nekim pričama o njegovoj navodnoj suradnji  s Udbom. Rekao mi je da je Karamarko rođen u Zadru, da je iz poštene katoličke obitelji te da je bio vrlo aktivan u organizacijama katoličke mladeži pri Kaptolu. O nekakvoj suradnji Karamarka s Udbom nije nikada čuo. Spomenuo je da ga je tadašnji MUP imao na oku. Njegov odgovor me nije iznenadio budući da sam istu imformaciju dobio i od francuskih kolega! - izjavio je Tomulić za Hrvatski fokus.

Tvrdi da ga Manolićev zaokret zapravo nije previše iznenadila.

-Uoči drugog kruga predsjedničkih izbora nazvao sam ga i zapitao hoće li glasovati za Kolindu Grabar Kitarović, našu kandidatkinju. Odgovorio mi je da će glasovati za kandidata naše ljevice, Ivu Josipovića. Bio sam uistinu šokiran tim odgovorom te sam mu rekao da ne smije zaboraviti da je bio suosnivač HDZ-a te da smo obojica bili članovi te stranke - istaknuo je Tomulić.

 Navodi kako se Manolićeva takozvana „naknadna pamet“ probudila nakon razgovora s Perkovićevim odvjetnikom Antom Nobilom, koji mu je ponudio glavnu ulogu u njemačkim i hrvatskim medijima.

- Nakon operacije srca, prije dvije godine, Manolić se je naprosto preporodio. I fizički i psihčki. Njegova želja da nadoknadi sve što je propustio u zadnjih 15 godina napokon se realizira nakon razgovora s odvjetnikom Josipa Perkovića, Antom Nobilom, koji mu nude glavnu ulogu u njemačkim i hrvatskim časopisima - smatra Tomulić.

 Ne vjeruje da će nakon svega što se dogodilo bilo koja izdavačka kuća u Hrvatskoj prihvatiti objave Manolićevih memoara.     

- Nakon „krađe“ memoara Franjo Maletić i Manolić su krenuli u revidiranje povijesti. Ja u tomu ne želim sudjelovati. Nakon svih ovih događaja ne vjerujem da bi ijedna ozbiljna izdavačka kuća prihvatila taj posao - zaključio je Tomulić.

 

R.H.