Nekadašnji šef Bjelovarske OZNA-e Josip Manolić, protiv koga je MUP godinama provodio istragu zbog komunističkih zločina počinjenih u šumi Lug, gdje je mučeno i ubijeno 120 zarobljenika, priznao je u razgovoru za Jutarnji list kako je lustracija glavni razlog njegovih prozivki na račun predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Upitan zašto baš sada iznosi optužbe na račun aktualnog šefa HDZ-a, Manolić odgovara da je sada reagirao zato što Karamarko najavljuje lustraciju.

-Lustracija je potez koji nas vodi 30 godina unazad i to me kao čovjeka smeta. Na to se treba oglasiti. Tko bi i kako provodio lustraciju? Tko bi bio tužitelj? Karamarko? Tko bi utvrđivao činjenice i donosio presude? Ako nekog treba lustrirati, onda je Karamarko prvi na redu" - ističe Manolić te navodi da je "pomirba koju je proveo Franjo Tuđman bila opća lustracija".

Godinama pod istragom MUP-a

Podsjetimo,MUP je 2011. godine, u vrijeme dok je Tomislav Karamarko bio ministar unutarnjih poslova, intenzivirao istraživanje i procesuiranje komunističkih zločina, stoga je policija protiv trojice osumnjičenika, Josipa Manolića, Josipa Boljkovca i Rade Bulata, nakon višegodišnje istrage, podignula kaznena prijava za ratni zločin.

Manolića, koji je 1945. godine bio načelnik okružne Ozne Bjelovar, u kaznenoj prijavi se teretilo za zločine nad 120 zarobljenika koje su partizani počinili u šumi Lug. Tamo su ih mučili tako da su im rezali uši, noseve i prste nakon čega su ih ubili.

Međutim, nakon promjene vlasti DORH je zanijekao da se vodi bilo kakva istraga protiv Josipa Manolića.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je tužbu protiv Josipa Manolića, zbog prošlotjednog Manolićeva intervjua Nacionalu u kojem je Karamarka optužio da je bio među onim suradnicima Udbe "kojima nisu vođeni dosjei".

Operativna akcija "Trs"

Služba državne sigurnosti (SDS) početkom osamdesetih godina protiv katoličke mladeži, kojoj je pripadao i Tomislav Karamarko, otvorila je operativnu akciju "Trs", u sklopu koje je provedena je i tzv. predoperativna obrada Tomislava Karamarka, prepričali su bivši agenti Karamarku, a on Večernjem listu.

Sve je počelo 1981. i 1982. kada je Karamarko s katoličkom mladeži u dva navrata odlazio na hodočašće papi u Rim. Tom se prilikom, prisjetio se Karamarko, mladež se fotografirala pokraj starog hrvatskog barjaka. Jedan od suradnika Udbe, koji se infiltrirao medu katoličku mladež, o tome je izvijestio Udbu.

Pod rednim brojem 951 od 24. veljače 1984. u upisniku Gradskog sekretarijata za unutrašnje poslove za 1984. zaveden je predmet "Karamarko Tomislav - oduzimanje pasoša". Taj se predmet sada se nalazi u PU zagrebačkoj, prenio je Karamarko.

Tvrdi da ga na zahtjev Centra Službe državne sigurnosti Josip Manolić lažno optužuje i kleveće isključivo zbog političkih motiva u predizborne svrhe.

Nalog za obradu Karamarka i drugih uključenih u grupnu obradu Trs, prema Karamarku, potpisali su Franjo Vugrinec, šef SDS-a Centar Zagreb i tadašnji šef republičkog SDS-a Zdravko Mustač, kojem se u Njemačkoj zajedno s Josipom Perkovićem sudi zbog upletenosti u ubojstvo Stjepana Đurekovića. Akciju Trs vodila je Služba državne sigurnosti u Zagrebu.

Užom obradom, otkrili su Karamarku bivši agenti Udbe, bilo je zahvaćeno desetak pripadnika katoličke mladeži, a širom njih tridesetak.

 

J.Z.