U predizbornu polemiku i pokušaje diskreditiranja predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, nakon Josipa Manolića, uključio se i počasni predsjednik SAB-a Stjepan Mesić.

U intervjuu za novi broj Nacionala, počasni predsjednik "antifašista", koji je nedavno javno pozvao da se "pokušajima revizije povijesti treba suprotstaviti svim raspoloživim sredstvima" dao je potporu ranijim Manolićevim tvrdnjama.

-Teško mi je reći jer ja ni za koga ne znam pouzdano je li radio za Udbu, ali mnoga već spomenuta, kao i neka druga imena, pojavila su se u jednom razgovoru Manolića i Tuđmana kojem sam i ja prisustvovao. U tom razgovoru Manolić je spomenuo ime Tomislava Karamarka u tom kontekstu. No kako Karamarko u to vrijeme nije bio radikal u onom smislu u kojem su to bili brojni drugi, na to se nije posebno obraćala pažnja - izjavio je Mesić za Nacional.

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko tužit će Josipa Manolića, a bivši djelatnici Službe državne sigurnosti spremni su na sudu posvjedočiti da su Manolićeve optužbe na Karamarkov račun lažne.

Analitičari vjeruju kako Josip Manolić "pokriće" svojih teza izgovorenih u Nacionalu crpi iz pamfletističkih napisa objavljenih u kontroverznoj knjizi "Vrana - oko istine", autora Alfreda Morgana, rađenoj na temelju konstrukcija jedne paraobavještajne skupine kojoj pripada i Josip Manolić.

Po svemu sudeći, stvarni autor ove kontroverzne knjige je sin jednog partizanskog obavještajca, inače dugogodišnjeg kolege Josipa Manolića, recenziju je napisao sam Josip Manolić, a pogovor brigadir HV Drago Francisković, inače nekadašnji oficir JNA.

 

R.H.