Nekadašnji ravnatelj SZUP-a Smiljan Reljić u javnosti je razbio tvrdnje SDP-ovih dužnosnika stare više od petnaest godina o navodnom masovnim i nezakonitom prisluškivanjima novinara u Tuđmanovo doba.

Tvrdi da je cijela afera o prisluškivanju novinara tada izmišljena, što je prošlo bez bilo kakve reakcije Državnog odvjetništva koje je trebalo reagirati po službenoj dužnosti.

-Od 126 dosjea službeno izvješće otkriva kako ih je šest bilo stvarnih, 20-ak dosjea su ljudi koji su se na neki način našli u izvještajima jer su kontaktirali s nekim tko je bio pod mjerama. Prema njima nisu poduzimane nikakve radnje, a 100 dosjeabilo je potpuno izmišljeno. Počupali su ta imena tko zna odakle, stavili ih u nekakve fajlove i rekli: to su dosjei koje je služba radila. To je čisti falsifikat! Šteta je nemjerljiva jer sustav u kojem je jedan dosje falsificiran je bezvrijedan jer tko kaže da nisu i svi drugi falsificirani - kazao je Reljić u razgovoru za Večernji list.

Na novinarsko pitanje o odgovornosti za takav način urušavanja sigurnosnog sustava označio je i imena odgovornih po službenoj dužnosti.

-Nisam istražitelj, ali u to vrijeme ministar unutarnjih poslova bio je Šime Lučin, premijer je bio Ivica Račan, a bez njegovog znanja takvo nešto ne bi moglo izaći van, ravnatelj SZUP-a bio je Franjo Turek, a Zinka Badrić glasnogovornica MUP-a. U tom se krugu trebaju tražiti ideolozi i izvršitelji. - kazao je Reljić.

Priznaje da je on osobno potpisao nalog za operativnom obradom Zorana Daskalovića, nekadašnjeg novinara u Feral Tribuneu i aktualnog savjetnika za medije ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa. Međutim, ne zbog njegovog novinarskog posla nego zbog aktivnosti sa operaticima KOS-a.

Savjetnik ministra Marasa bio u skupini Radenka Radojčića

-Ja sam potpisao nalog da se radi vašeg kolegu Daskalovića koji je bio u analitičkoj grupi u CK-u, zajedno saSlavkom MalobabićemiRadenkom Radojčićem, i to ću obrazložiti svakome tko me bude pitao. Njima je čovjek koji stoji iza podmetanja Karamarku u to vrijeme nosio originale snimki ozvučenja s Kaptola - kazao Reljić, izravno potvrđujući kako je aktualni savjetnik ministra Marasa i bivši politički komentator u Feral Tribuneu, raznim izdanjima EPH-a i Business.hr-u, Zoran Daskalović bio dijelom KOS-ove operativne skupine "Labrador" koju su vodili Slavko Malobabić i Radenko Radojčić a koja je djelovala u zgradi CK SKH.

Sjeća se kako su pod obradom SZUP-a također bili Davor Butković i Jasna Babić.

-Razlog nije njihov novinarski rad. Sjetite se da imate 1993. godinu i imate nekoga, nije važno čime se bavi, tko kontaktira s pripadnicima hrvatske vojske, policije i sigurnosnih službi i da taj isti odlazi u drugu državu, s kojom smo mi u ratu, pa zar ne mislite da služba sigurnosti o tome treba povesti računa? Zar ne mislite, kada imate novinara koji svojim pisanjem, s plemenitim ciljem punjenja proračuna novina i svojom profesionalnom afirmacijom, pisanjem ugrožava sigurnost hrvatskih građana i mi ga stavimo pod operativnu obradu, zar ne mislite da je to opravdano? Zar bismo mi trebali zatvoriti oči zato što je on novinar? Kakve to veze ima. Moglo bi i neko društvo pekara reći, zašto nas obrađujete, mi pečemo kruh narodu - zaključio je Reljić.

 

V. Lj.