Smiljan Reljić, nekadašnji ravnatelj Službe za zaštitu ustavnog poretka (SZUP-a) i voditelj Nadzorne službe Ureda za nacionalnu sigurnost (UNS-a) u razgovoru za Obzor Večernjeg lista tvrdi da je šokiran postupcima Josipa Manolića.

Tvrdi kako uopće ne razumije zašto je osoba poput Josipa Manolića sebi dopustila blamažu tipa " XY je bio suradnik Udbe, nemam nikakve papire, ali imam čovjeka koji će to potvrditi!.

-Ovo što se dogodilo prvo je jako neugodno za osobu o kojoj je riječ, Tomislava Karamarka, ali je i vrlo štetno za sam sustav sigurnosti. Otvara se nedopustiva mogućnost da svatko može paušalno reći XY je bio suradnik Udbe, nemam nikakve papire, ali imam čovjeka koji će to potvrditi. Zadnji od kojega sam ja to očekivao je Manolić. To je čovjek s kojim imam dobre odnose, prema njemu gajim veliko poštovanje, ne znam zašto je to dopustio sebi - kaže Smiljan Reljić, nekadašnji ravnatelj Službe za zaštitu ustavnog poretka (SZUP-a) i voditelj Nadzorne službe Ureda za nacionalnu sigurnost (UNS-a).

Tvrdi da tijekom sigurnosne provjere koja je rađene prilikom dolaska Tomislava Karamarka na čelo zagrebačke policije nije utvrđen nikakav trag o suradnji s UDBA-om.

-Kada je postajao šef zagrebačke policije, provjerili smo Karamarka. Tada u sustavu nije bilo nikakvoga traga suradnje s UDBA-om", kaže Reljić i dodaje kako se Manolićevom izjavom otvorila Pandorina kutija iz koje izvire milijun pitanja i sasvim nevjerojatnih teorija urote.

Kako bi netko mogao funkcionirati kao doušnik neke službe, morao je proći veliku proceduru koja je trebala ostaviti traga u sustavu, smatra Reljić.

-Tada, na početku tranzicije na čelu službe bio je Franjo Vugrinec i ako nekome vjerujem, onda je to on. Franjo Vugrinec je znao kako je Karamarko bio u obradi zbog Katoličke mladeži, komentirali smo to kada se pojavio u policiji, ali nikakvoga traga nismo uspjeli naći o bilo kakvoj suradnji sa sustavom - istaknuo je Reljić.

Dodao je kako je Manolićev istup moguće tumačiti u svjetlu suđenja Josipu Perkoviću koje je prouzročilo homogenizaciju bivših obavještajaca.

Oni se teško mogu othrvati pozivu za koji su školovani - istaknuo je Reljić i dodao kako mu je neshvatljivo što su ljudi koji su proganjali katoličko svećenstvo u poziciji upirati prstom u Tomislava Karamarka.

 

R.H.