Nakon što je prije dvije i pol godine, dakle nakon što je ova Vlada osjetila da je preuzela sve poluge moći, pa i ono koje joj ne pripadaju, odmah je krenula u „iniciranu komu“ Imunološkog zavoda koja vodi gašenju istog na svaki način i usprkos svemu.

Sve ovo vrijeme agonije baš ništa ne pomaže: ni dobar bonitet Imunološkog zavoda i još bolji medicinski pripravci, ni tradicija, zajamčeni plasman i vlastito tržište, čak ni konkretan potez: valjana ponuda Visa Croatica na raspisanom natječaju, ni na noge podignuta javnost koja ovaj put ne želi biti prevarena svijesna strateškog značaja Imunološkog zavoda, ni radnici u štrajku – ništa ne pomaže i svaki je argument za ovu Vladu neprihvatljiv.

>>Novi list: Riječka tvrtka "spašava" zagrebačku

Imunološki zavod se gasi upravo onako kako je hajdučkim dogovorom (partijsko pogodovanje i klijentelizam) već  prije tri godine dogovoreno. Najprofitabilniji dijelovi Imunološkog u prvom su krugu dijeljenja bili i ostali namijenjen JGL (Jadranski Galenski Laboratorij) u Rijeci. To je bila SDPartijska zahvala crvenoj Rijeci.

U početku je cijela operacija išla preko tadašnjeg ministra financija, Slavka Linića dogovorom sa Zdravkom Saršonom, starim riječkim partijskim kadrom (nekadašnjim gradonačelnikom Rijeke) i Ivom Usmijanijem pravim vlasnicima JGL, da bi nakon Linićeva pada dogovor s vlasnikom JGL, cijelu operaciju u svoje ruke uzeo osobno predsjednik Vlade Zoran Milanović, a ministra Ivana Vrdoljaka (zlo)upotrijebio za glasnogovornika i prljave poslove.

S namjerom da se preuzme najlukrativniji dio Imunološkog zavoda, točno prije tri godine počela je izgradnja nove JGL tvornice u Svilnom kraj Rijeke, a u petak 10. srpnja, očekuje se svečano otvaranje s preko tisuću uzvanika. Sve je dovršeno, očišćeno i očekuju se da kumovi i tihi partneri JGL svečano prerežu vrpcu.

Iz temelja je izgrađeno desetake tisuća kvadrata, sve je spremno, osim što nema proizvodnje ako JGL ne preuzme Imunološki zavod. Zapravo može se novoizgrađena tvornica iznajmiti za košarkaške i malonogometne turnire. Trenutno je veći dio JGL na kolektivnom godišnjem odmoru; naime plasman njihovih proizvoda u Rusiji je pao u posljednje dvije godine za 45 posto, a nakon izrečenih sankcija Rusiji situacija je dodatno pogoršana strahovitom devalvacijom ruske rublje, u kojoj je ugovorena većina ugovora s ruskim uvoznicima.

Preuzimanje Imunološkog zavoda je za JGL biti ili ne biti, ne treba zaboraviti da je cijela tvornica u Svilnu izgrađena inozemnim kreditima, ništa iz vlastite akumulacije, pa ne treba čuditi bezobzirnost ove Vlade kad je odbila valjanu i zadovoljavajuću ponudu Visa Croatice. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je uhićen jer je pokušao dirati u Imunološki zavod!

Kao što se naslućuje, uskoro će se pojaviti novi natječaj koji ne samo da će pogodovati JGL, nego će uvjeti biti tako naštimani da će se i adresa kupca poklopiti s uvjetima natječaja.

 

L. C.