Prema najavama ministra financija Zdravka Marića Hrvatska bi ove godine trebala iz europskih fondova povući čak 78.5% više sredstava nego lani.

Gostujući u emisiji Hrvatskoga radija "U mreži Prvog", europarlamentarka Ivana Maletić je upozorila kako je riječ o ambicioznom planu koji je ne samo moguće provesti već ga je i nužno realizirati.

-Riječ je o ambicioznom planu koji je ne samo moguće provesti već ga je i nužno realizirati. Hrvatska je sa samo 62% iskorištenih sredstava uvjerljivo na zadnjem mjestu ljestvice iskoristivosti fondova EU-a. Za pozitivan iskorak potrebno je učiniti više toga. Iz Europskog parlamenta već smo uputili prijedlog prema Europskoj komisiji da se pojednostave procedure natječaja. Mali i srednji poduzetnici jednostavno nemaju kapacitete da bi pratili sve ono što birokracija EU-a zahtijeva - naglasila je Maletić.

Upozorila je da zbog propusta Milanovićeve vlade Hrvatskoj prijeti oduzimanje oko 200 milijuna eura.

-Sama državna administracija bi se trebala osposobiti da postane vodič poduzetnicima, a potrebno je uvesti red i u katastrima jer su nesređeni imovinsko pravni odnosi isto tako velika zapreka. Pred novom vladom je veliki posao, osobito zbog velikih podbačaja u iskorištavanju fondova koje je napravila prethodna vlada. Godine 2015. od 900 milijuna eura povučeno je samo 400 milijuna. Konstantno se povlačilo puno manje i zbog toga će se na kraju 2016. oduzimati sredstva, prema mojim procjenama oko 200 milijuna eura - zaključila je Maletić.

 

R.H.