Nekada se mislilo do su najfanatičniji zagovornici Jugoslavije (one Titine!) bili Bosanci, no s vremenom je postalo jasno da su to ipak – Srbi! Naime, kaj?! Jugoslavija je bila zemlja u kojoj su beskrajno mogli loviti u mutnom, uzeti sve što im treba, a davati malo manje od onog što su morali! "Ideje naše, benzin vaš!"

Kako je Tito bio neduhovita verzija Ostapa Bendera, najvećeg ruskog književnog prevaranta, tako je i tu njegovu upotrebljivu parolu podigao na razinu službene politike! I prodavao je razne "bajate" ideje i dizao kredite dosmrtno! Kako nije vjerovao u ništa, a kako je imao prilike vidjeti u Moskvi, na izvoru krvave rijeke (netko je rekao da je "u komunizmu samo prolivena krv nevinih crvena"!) da se u pravilu ljudi koje je Staljin pobio (njih 30 milijuna!) ne vraćaju iz mrtvih, nije ga naročito bilo briga tko će, poslije njegove smrti, vraćati kredite koje je digao kao mudri vođa kojem je plaća" bila samo ljubav svih njegovih naroda i narodnosti"! I tridesetak rezidencija potrebnih za nužni smještaj pretilog bravara-cinkaroša u operetnim paradnim geringovskim general-feldmaršalskim uniformama. S time što je za razliku od "Joleta I. Neradnika od Jugoslavije" Göring bio, barem u jednom razdoblju svog života, pilot as i heroj opće prakse. A njegov čin general-feldmaršala, najviši u Trećem Reichu!, odgovarao je barem tituli bravarskog Maršala u Drugoj Jugoslaviji.

Tito je bio neka vrsta seljačkog Gabriele D'Annunzija. Pa je tako sudjelovao u Oktobarskoj revoluciji kao Bijeli, a vratio se kao Crveni! Pa je započeo oslobodilački rat predvodeći partizane, a izašao iz njega ojačan četnicima (preobučenim u partizane – lijepih stranica o tome ostavio je Fitzroy McLean u "Ratu na Balkanu"!). 

Pa je globalizirao prijevaru i postao vođa Kominterne na Staljinovom tragu, samo ju je nazvao Pokret nesvrstanih! Učio je od najboljih – "iako velikih škola ni imal i ni bil baš jako vredan"! – dakle od Ostapa Bendera i okrutnog Gruzijca Džugašvilija, zvanog Staljin! A kao i D'Annunzio koji je bio ljubavnik Eleonore Duse, najveće svjetske kazališne glumice svog doba, tako je i Tito nešto petljao i s opernim divama Zinkom Kunc i Gertrudom Munitić.

Uvijek je pravilo da se isti istom veseli, pa su diktatori, ljudožderi i svežderi, bili najdraži gosti "najvećeg sina svih naših naroda i narodnosti"! Srbi ga nisu voljeli, jer im je bio stran njegov primitivni komunizam, ali su polako naguravali četnike pod njegove šinjele – dok sve nije završilo u moru krvi! I kao što bi to rekao Ostap Bender stojeći nasred turske mahale stoljećima zvane Dar al Jihad (danas Beograd): "Ne, ovo nije Rio de Janeiro!"

Tito je Srbima podastro Jugoslaviju, samo kako bi ga pustili da svoju bizarnu prijevaru milijardera bez plaće odživi do kraja! Nije im vjerovao, kao što nisu ni oni njemu, ali je obostrano koristoljublje nadvladalo iskonsko neprijateljstvo! No, tko s četnicima tikve sadi, ostane bez tikve (u smislu šuplje glave!)! Ili barem bez zemlje! I tako je "Jole I. Neradnik od Jugoslavije" postao Josip bez Zemlje! A Beograd je, vođen krvavom pohlepom, uništio sve što je nasmiješeni diktator tako spretno sagradio koristeći tek morski pjesak za svoje kule i kulice, atomska skloništa i atomske bombice (nerealizirano!).

I danas, dok Tito uživa u zagrobnom miru "mermerne bašte", Srbi su shvatili da su ostali bez Makedonije, Kosova, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije – dok petljaju s nekakvim bezveznim "banjalučkim ćevapom", nazvanim Republika Srpska, (bez koje će ostati u slijedećem ratu) – da su ostali bez Jadrana, bez Pokreta Nesvrstanih, da su ih bombardirali i Njemci (ah, opet taj Göring!) i Amerikanci (ah, taj Holbrook!), da nikog nije briga za turističke ljepote Ade Ciganlije, ni „junaštvo“ Ćele Kule...

I zato se toliko trude oko Rijeke kao "Prestolnice srpske kulture 2020.", zato su svi hrvatski Srbi u "Srpskoj Demokratskoj Partiji" Zorana dijagnosticiranog Milanovića, zato su nagurali hrvatske Srbe u sve hrvatske medije, zato se "Srpski festival Malih scena" odvija pod budnim okom SDP-ovog dua "Buco i Srđan" (Obersnela i Komadine) u multikulturnoj (čitaj anti-hrvatskoj!) Rijeci, na kojem gostuju svetski poznati srpski glumci, redatelji i ini: Lenka Udovički, Rade Šerbedžija, Veljko Mičunović, Voja Brajović, Zoran Cvijanović, Sergej Trifunović...

I Srbi dolaze do konačne istine: "Iako Tito nije bio Srbin, ipak je Jugoslavija bila najbolji oblik Velike Srbije!"...

 

F. Perić