Skupina utemeljitelja HDZ-a zatražila je u subotu da Tomislav Karamarko odstupi sa svih dužnosti u HDZ-u, i time, kako kažu, u stranci otvori postupak izbora novog vodstva HDZ-a, koje će provesti potrebne reforme i pripremiti stranku za pobjedu na predstojećim prijevremenim  parlamentarnim izborima.

Devetero članova, utemeljitelja HDZ-a u izjavi za javnost ocijenilo je kako pod vodstvom Tomislava Karamarka politika HDZ u mnogočemu nije bila kontinuitet politike HDZ kakvu je osmislio i vodio dr. Franjo Tuđman, da s takvom promašenom politikom HDZ na prošlim parlamentarnim izborima nije ostvario izbornu pobjedu iako je protiv sebe imao najneuspješniju hrvatsku vladu, a da je na vlast došao isključivo političkom voljom Nezavisne liste Most.

Smatraju i da je tako uspostavljena Vlada Republike Hrvatske od samog početka bila u stalnom sukobu s Tomislavom Karamarkom zbog njegovog nezadovoljstva osobnom pozicijom i ulogom u Vladi te da je to u konačnici dovelo i do njezinog rušenja.

-Pod vodstvom g. Tomislava Karamarka politika HDZ u mnogočemu nije bila kontinuitet politike HDZ kakvu je osmislio i vodio dr. Franjo Tuđman. S takvom promašenom politikom HDZ na prošlim parlamentarnim izborima nije ostvario izbomu pobjedu iako je protiv sebe imao najneuspješniju hrvatsku vladu a na vlast je došao isključivo političkom voljom Nezavisne liste Most. U takvim uvjetima uspostavljena Vlada RH od samog njenog početka bila je u stalnom sukobu s g. Tomislavom Karamarkom zbog njegovog nezadovoljstva osobnom pozicijom i ulogom u Vladi što je u konačnici i dovelo do njezinog rušenja - stoji u izjavi za javnost.

Smatraju kako zbog toga, i prijevremenog izbornog procesa koji slijedi, Tomislav Karamarko treba smjesta odstupiti a stranci dozvoliti nesmetanu pripremu za predstojeće izbore.

-Zbog svega toga, Tomislav Karamarko treba smjesta i bezuvjetno odstupiti sa svih dužnosti u HDZ-u, i time u stranci otvoriti postupak izbora novog vodstava HDZ-a, koje će provesti potrebne reforme i pripremiti stranku za pobjedu na predstojećim izvanrednim parlamentarnim izborima - stoji u izjavi koju su potpisali utemeljitelji: Ivan Tolj, Zdenka Babić Petričević, Neven Jurica, Jure Ivančić, Zdravko Gavran, Božidar Petrač, Mario Kapulica, Ante Kutle i Miro Petric.

Ističu da kao članovi HDZ-a koji su početkom 1989. godine s dr. Franjom Tudmanom ušli u političku borbu za ispunjenje nacionalnih interesa hrvatskog naroda danas, u trenutku kada je vodstvo HDZ-a zajedno sa SDP-om srušilo vlastitu Vladu RH, ovu izjavu daju s osjećajem moralne odgovornosti.

 

M.M.