Otrkriće mladog slovenskog znanstvenika Rade Pezdira o ulozi bivše partije i komunističkih tajnih službi u nastanku poslovnog carstva tajkuna Emila Tedeschija izazvalo je reakciju šefa Atlantic Grupe, koji je gostujući na televiziji N1 izjavio je da mu nije jasno na temelju kojih dokumenta Pezdir iznosi svoje teze.

Stoga su u emisiji "Bujica", emitiranoj u petak navečer, objavljeni dokumenti iz ljubljanskog arhiva o kojima je već ranije govorio Pezdir. U jednom od njih - Službe državne sigurnosti, centar Koper, jasno se vidi da je Emil Tedeschi bio aktivan u tvrtci Rothem iz Trsta, koju se sumnjičilo da je ispostavljala lažne fakture brojnim hrvatskim tvrtkama te tako izvlačila i prala novac za potrebe SKJ i podređenih joj mehanizama tadašnje vlasti.

Informacija potječe iz listopada 1987. a potpisao ju je načelnik Službe državne sigurnosti – centra Koper – Matja Uršić. Unatoč dokumentima koji ga razotkrivaju - Tedeschi se i dalje pokušava opravdati, tvrdeći da mu sve smještaju „filofašisti“!

O svemu je ponovo u petak govorio Pezdir, koji se telefonski javio u emisiju u kojoj je gostovao Željko Glasnović, saborski zastupnik HDZ-a.

- Dva dokumenta koja sam pronašao u slovenskom arhivu, orginalni su i vjerodostojni te dokazuju sve ono što sam u Bujici rekao o Emilu Tedeschiju. Te dokumente može vidjeti svatko jer dostupni su javnosti, nisu nikakva tajna... To su autentični dokumenti. A što se tiče gospodina Tedeschija, jako me iznenadila njegova reakcija. Ja sam ih samo iznio hrvatskoj javnosti, koja ima pravo znati te stvari. Dokumenti naprosto demantiraju njegove riječi, kada on govori da je njegov otac ušao u posao s Rothemom. Iz prvog se dokumenta vidi da je Svetozar Tedeschi u Rothemu bio menadžer, a sam Emil Tedeschi njegov zaposlenik. Isto tako vidi se jasno da su početni kapital dobili iz tvrtke Capital Plant Corporation Vaduz. Mislim da bi Tedeschi trebao biti iskreniji i da bi svoje tvrdnje trebao argumentirati dokumentima, a ne floskulama. Lopta je sada na njegovoj strani! Privrednim kriminalom u bivšoj Jugoslaviji bez sankcija su se mogli baviti samo oni koji su bili dio državnog posla. Dokumente koji sam otkrio analizirao je Denis Poljak, odličan analitičar na polju ekonomije. Ako preračunamo u današnje novce, oni su “Sljeme” tada oštetili za gotovo 250.000 eura, što nije toliko malo da se Emil Tedeschi ne bi sjetio! - istaknuo je Pezdir.

Osvrnuo se i na navode Emila Tedeschia prema kojima je on navodno postao meta “filofašista”.

- Ja uopće ne znam što bi to bilo “filofašista”. Jako mi je žao da 2016. godine postoji takva komunikacija i argumentacija u Hrvatskoj. Ja sam otkrio papire, hrvatska javnost može ih čitati, a Tedeschi položiti račune! To je sve. Bio ja filofašista, filokomunista ili filopapagaj – tu su dokumenti i neka odgovara. Ja ih nisam interpretirao, samo sam iznio činjenice. Tedeschi bi ipak malo bolje morao argumentirati svoju poziciju. To je dužan hrvatskoj javnosti. Treba ipak biti malo iskreniji - rekao je.

Komentirao je i zabranu emisije na HTV-u Vedrana Kukavice, koji je dobio opomenu pred otkaz, nakon što je intervjuirao Pezdira.

- Naprosto sam šokiran! Gospodin Kukavica odličan je novinar, profesionalac i vrlo čvrst karakter. A zašto mu je emisija ukinuta – to je naprosto suludo, mislim da svatko u Hrvatskoj može sam shvatiti da se dešava nešto čudno. Strašna mi je pomisao da sam za to i ja kriv, a još strašnija činjenica da se tako nešto u Hrvatskoj uopće događa. Mislio sam da se takve grozote događaju samo u Sloveniji, no prevario sam se - zaključio je Pezdir u izravnom javljanju u "Bujici".

 

M.M.