Gostujući u Studiju 4 HRT-a, član saborskog povjerenstva za Agrokor i saborski zastupnik Mosta, Nikola Grmoja istaknuo je kako ne bi bilo dobro da saborsko Istražno povjerenstvo za Agrokor prestane s radom.

-Mi trebamo vidjeti koja je politička odgovornost institucija i političara u proteklih dvadeset godina za nastanak ovakvog Agrokora, a saborsko povjerenstvo je jedino mjesto gdje se o tome može raspravljati. Mi se ne mislimo baviti lažiranim bilancama već odgovornošću političara i institucija koje su omogućile da netko na ovakav način ugrozi hrvatsko gospodarstvo, poljoprivredu i sve naše proizvođače - istaknuo je Grmoja.

Izrazio je nadu da HDZ neće krenuti u pravcu njegova ukidanja. 

-Po tom pitanju bili smo jasni i već na prvom neformalnom sastanku povjerenstva tražio sam da ono nastavi s radom neovisno o pokretanju kaznenih postupaka. Predsjednik Povjerenstva Orsat Miljenić rekao je kako je to prejudiciranje, Lovrinović se složio, a HDZ nije iznio stav. Jedino je Milijan Brkić rekao kako je ono političko tijelo koje treba utvrditi okolnosti. Međutim sada imamo drugačije izjave - predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i još nekih zastupnika HDZ-a koji idu u smjeru stopiranja istražnog povjerenstva - rekao je Grmoja.

Za subotnji sastanak u Vladi o kojem pišu mediji, kaže, ne zna.

-Bude li se otezalo s radom ili opstruiralo, bit će to očit dokaz da HDZ ne želi potpunu istinu o Agrokoru, zaključio je Grmoja.

>>

U sklopu policijske akcije slobode su lišeni Tomislav Lučić, bivši član nadzornog odbora Agrokora, Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora Agrokora, Piruška Canjuga te Mislav Galić, bivši izvršni potpredsjednik Agrokora za poslovnu grupu Hrana. Priveden je i član Agrokorove uprave i izvršni potpredsjednik za financije, strategiju i tržišta kapitala Ivan Crnjac. Policija je, kako se dodaje, i dalje u stanu Marijana Alagušića, bivšeg savjetnika, a stigla je i pred kuću Damira Kuštraka, dugogodišnjeg menadžera Agrokora i bivšeg predsjednika HUP-a. 

Kako se neslužbeno doznaje, protiv 15 osumnjičenih osoba  je izdan nalog za istragu: Ivica, Ante i Ivan Todorić, Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Discordia i Hrstić su bili zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je izrađivala revizorska izvješća za Agrokor u Todorićevo vrijeme, dok su ostali bili zaposlenici Agrokora.

Todorić proziva Plenkovića, Božinovića i Martinu Dalić

Istovremeno, Ivica Todorić sa svoje tajne adrese, putem bloga proziva predsjednika Vlade i ministre te poručuje kako će se "nastaviti boriti za istinu".

-Svojim ću se javnim djelovanjem i dalje boriti za istinu koja mora zaustaviti nezakonite i protuustavne radnje i premijera Plenkovića, ministra Božinovića i gospođe Dalić koji obilno politički sponzoriraju Ramljaka i društvo iz Agrokora, a koji Hrvatskoj nanose nesagledive političke, gospodarske i financijske štete. Niti uhićenja niti eklatantna pravna neregularnost u rasvjetljavanju svih okolnosti me neće spriječiti - stoju u novom Todorićevu blogu.

 

M.M.