Današnja sjednica Hrvatskog sabora započela je zahtjevima za stankom, da bi potom počela rasprava o SDP-ovoj inicijativi za pokretanje pitanja povjerenja Vladi zbog slučaja Agrokor. 


Predsjednik SDP-a Davor Bernardić, za koga se u kuloarima može čuti da je, neposredno pred odlazak vlasnika Agrokora iz Hrvatske, više puta viđen u šetnji s Ivicom Todorićem u Podsljemenskoj zoni, u izlaganju pred zastupnicima Sabora iznio je SDP-ove razloge za opozivom Vlade i rekao da im je zadaća uvjeriti zastupnike u odgovornost za postupanja ove Vlade. 

-Osnovni razlog za predlaganje pitanja povjerenja Vladi RH je činjenica ortačkog ponašanja zbog kojeg postoji realna mogućnost za nastankom  nanošenja velike štete za Hrvatsku i sve njene građane. Osnovno pitanje i osnovni razlog nepovjerenja je sumnja na trgovanje povlaštenim informacijama, postupanje suprotno zakonu ove zemlje, pogotovo s insolventskim pravom, izvlačenje novca iz posrnulog diva, vjerojatno i izvan Hrvatske, bijeg od istražnog povjerenstva i skrivanje istine o Agrokoru - nabrojao je Bernardić, čije su riječi, i ovaj put, podudarne s napisima na blogu Ivice Todorića.

Istaknuo je da će premijeraAndreja Plenkovića pitati zašto bježi od povjerenstva, zašto skriva istinu o Agrokoru te zašto brani dolazak na povjerenstvo zastupnicima HDZ-a.

-Postavit će mu i pitanje tko će biti odgovoran kada se Agrokorove tvrtke prodaju u bescjenje te tko je lagao - Todorićev ministar Marić ili gospodin Ramljak. Po svemu sudeći obojica - rekao je Bernardić. 

Iznova ponovivši tezu o "200 bogatih obitelji" Istaknuo je kako se SDP "zalaže za nultu toleranciju na korupciju i kriminalne radnje". 

-Za progon smo svih onih odgovornih, neselektivno. Jasno je da je Agrokor dijete HDZ-a nastao za odabrane, nastao odabirom 200 bogatih obitelji devedesetih godina u procesu privatizacije. HDZ ga je odgajao, Agrokor je rastao i pretvorio se u diva koji prijeti rušenju cijelog hrvatskog gospodarstva - istaknuo je.

>>

Ponovio je kako je Ivica Todorić aktivirao lex Agrokor nakon tajnog sastanka u Vladi, spočitavši mu i da je prevario Mostovce, koji su mu vjerovali. 

-Tada ste inaugurirali novi sustav, političku korupciju. Uzeli ste nove ortake, Sauchu i Vrdoljaka. Priče o vašoj većini su priče za malu djecu. Svima je jasno da je ovo trgovačka većina koja je nastala krađom glasova birača koji su glasove dali drugim strankama. Ovo je jasna politička korupcija, nemojte pričati o stabilnosti - rekao je Bernardić.

Jelkovac: Zašto je SDP-ova vlada tako nježno tetošila to "HDZ-ovo čedo"

Na Bernardićevo izlaganje reagirala je  Marija Jelkovac (HDZ). 

-Vi ste u svom govoru rekli kako je Agrokor čedo HDZ-a pa mi nije jasno zašto je onda SDP-ova vlada tako nježno tetošila to čedo - upitala je Jelkovac.

>>

 Iznijela je podatke prema kojima se Agrokor u vrijeme SDP-ove vlade zadužio za više od 2 milijarde eura.

- Ova Vlada koju vi ovako politikantski, bez ikakve osnove prozivate, prva je rekla "ne" gospodinu Todoriću, stvorila je pravni okvir da se preko noći zaustavi kaos koji je prijetio cijeloj državi, da se zaustavi gospodarski krah i brojne financijske posljedice koje bi nastale a koje bi danas još uvijek gledali.

Ponovila je da je upravo ova Vlada stvorila okvir u kojem se može rješavati problem Agrokora.

-Ova vlada stvorila je okvir u kojem se može rješavati problem Agrokora, spriječila da preko noći ostane bez posla 30 tisuća ljudi, spriječila stečaj preko 100 povezanih društava. Nemojte širiti teoriju urote koja je nepostojeća - ustvrdila je Jelkovac. 

 

M.M.