U Ravnateljstvu policije održana je konferenciju za novinare u povodu dovršenog kriminalističkog istraživanja raketiranja Banskih dvora 1991. godine, koje su izveli zrakoplovi nekadašnje JNA.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Ante Gudelj, rekao je da zbog raketiranje Banskih dvora podižu kaznenu prijavu protiv pet državljana Srbije i jednog državljana Republike Hrvatske.

-Prijavljujemo šest ljudi koji su sudjelovali u planiranju, organizaciji i izvršenju raketiranja na Banske dvore. 7. listopada 1991. godine izvršen je s dva zrakoplova MIG bombardiranje s osnovnim ciljem destabilizacije Republike Hrvatske.

S obzirom na to da su prijavljene osobe imale informaciju da u tom trenutku u Banskim dvorima zasjeda predsjednik Franjo Tuđman, znači detaljno, planski i sustavno su planirali i izvršili raketiranje Banskih dvora, kojom prigodom je jedna osoba poginula, a četiri osobe su ranjene. U tom dijelu, ono što treba istaknuti, materijalna šteta je preko 35 milijuna kuna.

Hrvatska država, odnosno hrvatska policija, detektirala je i analizirale, istina - nakon 26 godina, a navedenih šest počinitelja ovih teških kaznenih djela. Ovih šest osoba prijavljujemo za ubojstvo predstavnika najviših državnih tijela u pokušaja i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva - kažu iz Ravnateljstva policije. 

-Sam napad na Banske dvore planiran je u Zemunu u komandi vazduhoplovnog zrakoplovstva JNA. Zapovijed za napad izdao je J. V. (78) general major, zapovjednik 5.  vazduhoplovnog korpusa JNA u Zagrebu, odnosno izmješten u Bihać.

Plan napada planirao je S. J. (69), djelatnik komande ratnog vazduhoplovstva, načelnik odjela, on je izabrao pilote, sredstva i avione, odnosno poziciju odakle će se napad izvesti. Dakle, izabrao je bombe i rakete, a i avione koji su poletjeli s Udbine. Zapovijed je izdana načelniku štaba 105. lovačkog bombarderskog puka J. N. (62), koji je zapovijed prenio na određene pilote i izveden je s početkom u 15 sati, polaskom s aerodroma Udbina" - objašnjeni su detalji i otkriveni inicijali. 

Predstavnik Županijskog državnog odvjetništva rekao je kako je s 12. prosinca doneseno rješenje o provođenju istraga protiv ovih osoba za navedena kaznena djela. 

-S obzirom na to da se ove osobe ne nalaze na teritoriju Republike Hrvatske, izvjesno je kako one neće biti dostupne pravosudnim tijelima RH pa će biti poduzete sve radnje u cilju osiguravanje njihovog prisutstva u ovom postupku. Takve radnje uključuju i određivanje istražnog povjerenstva, raspisivanje međunarodne tjeralice i sve druge radnje koje se pokažu potrebnima. Županijsko državno odvjetništvo će provesti i sve dokazne radnje, provesti sva potrebna vještačenja -   ističu iz Županijskog državnog odvjetništva.

Iz Ravnateljstva policije otkrivaju da je istraživanje u ovom predmetu bilo višeetapno i rađeno je dugi niz godina.

- Istraživanje je bilo višeetapno i rađeno je dugi niz godina, a danas su se stvorili preduvjeti da podnosimo kaznenu prijavu. Kaznena prijava se podnosi protiv šest osoba, pet državljana Republike Srbije i jedna je osoba državljanin Republike Hrvatske - rekli su u Ravnateljstvu policije.

 

M.M.