Predstavnici Saveza logoraša BiH konzultirali su se danas s odvjetnikom Antom Nobilom kako bi razmotrili mogućnosti tužbe protiv Republike Hrvatske. Bivši zatočenici logora iz BiH razmatraju, naime, mogućnosti odštete nakon najnovije presude Prliću i drugima.

>>

-Preliminarno sam im odgovorio da imaju pravo.Nakon ove presude dobili smo novu kvalitetu, tako da se zločini HVO-a u BiH mogu pripisati RH jer stalni međunarodni sud u Haagu ima standard da država odgovara za radnje lokalnih jedinica na stranom teritoriju ako ima operativnu ili efektivnu kontrolu nad tim jedinicama. Presuda u Haagu utvrdila je takvu kontrolu, jer su utvrdili da su Tuđman, Šušak i Bobetko suizvršioci takvih djela u udruženom zločinačkom poduhvatu. Dakle, hrvatski časnici, odnosno RH, bili su involvirani u izvršenje kaznenih djela. RH je očito imala potpunu operativnu ili efektivnu kontrolu nad jedinicama HVO-a, pa stoga mora odgovarati i za naknadu štete - rekao je Anto Nobilo u izjavi za HRT

Hrvatskoj nije sudilo u Haagu, niti Haaški sud ima takvu nadležnost

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, komentirajući moguću tužbu logoraša BiH protiv Hrvatske, istaknuo je da presuda šestorici u Haagu ne može biti pravni temelj za traženje odštete zatočenika logora ili bilo kojih drugih žrtava s bilo koje strane u BiH.

-Ne vidim koji su to elementi zbog kojih bi Hrvatska trebala na bilo koji način snositi posljedice, ispričavati se za ono što se dogodilo 90-ih u BiH. Jer ponavljam, Hrvatska je najviše od svih učinila na zaštiti suvereniteta BiH - kazao je novinarima  Bačić, dodajući da se Hrvatskoj nije sudilo u Haagu, niti Haaški sud ima takvu nadležnost.

SDP-ovac Predrag Matić  ima mnogo razumijevanje za one koje su prošli torturu, ali misli da su se obratili na pogrešnu adresu.

-Treba im isto tako reći da, ako se misle obratiti Zagrebu za odštetu, Republika Hrvatska, koliko je meni poznato, niti je optužena niti je pravomoćno presuđeno da je kriva za sudjelovanje u ratu u BiH. Prema tome, dragi kolege, za sva traženja morate se obratiti Sarajevu - poručio je Matić, koji je u vrijeme rata bio zatočenik srbijanskih koncentracijskih logora.

Predsjednik HSS-a Krešimir Beljak.ustvrdio je kako bi bilo dobro da ista pravila vrijede za sve.

-Tužbe će biti ili odbačene ili odbijene. Ja doista nisam pravnik pa ne znam postoje li osnove i, ako postoje, kako će to sve skupa završiti. Ja bih jedino volio da, ako se doista želi napraviti trajni mir na ovim prostorima, na prostorima bivše Jugoslavije, vrijede ista pravila za sve - poručio je Beljak.

Hodak: Nobilo razvija teoriju koja njemu odgovara

Odvjetnik Zvonimir Hodak ističe pak kako nema nikakvog pravnog temelja za tužbu logoraša iz BIH, te dodaje da Anto Nobilo sada razvija teoriju koja njemu odgovara.

-Pitam se zašto nitko od obitelji žrtava genocida u Srebrenici nije tužio Kraljevinu Nizozemsku jer je na tom području bio nizozemski bataljun koji je trebao spriječiti Ratka Mladića u srebreničkom pokolju. Kako tu nitko nije našao nikakvu poveznicu kao što je sad nalazi Nobilo s Tuđmanom i Šuškom, pa da kaže kako je tadašnje nizozemsko vodstvo odgovorno jer nizozemski bataljun nije izvršio svoju dužnost, što je 8.300 ljudi platilo životom? - ističe Hodak u izjavi za Direkto.hr te dodaje da Anto Nobilo sada razvija teoriju koja njemu odgovara.

Na mogući angažman Ante Nobila sarkastično se osvrnuo  i odvjetnik Luka Mišetić.

-Ček, Anto Nobilo u predmetu Blaškić zastupao obranu da RH nije bila u međunarodnom oružanom sukobu u BiH. Izgubio, pa danas pokrece tuzbu protiv RH zbog međunarodnog oružanog sukoba u BiH? Jer je tako utvrdio ICTY, gdje je on "iznosio i obranu RH"? Genijalno - napisao je Mišetić na svome  Twittwer  profilu.

Jelić: Armija BiH u ratu je imala 331 logor, kroz koji su prošla 14444 registrirana Hrvata

Podsjetimo, general Zlatan Mijo Jelić je gostujući ovih dana u emisiji "Otvoreno" iznova podsjetio na 331 logor Armije BiH, od čega je istaknuo one u Bugojnu.

- Armija BiH u ratu je imala 331 logor, kroz koji su prošla 14444 registrirana Hrvata. Recimo, u Bugojnu je bilo zatočeno 2,5 tisuće Hrvata od čega je 90 posto civila. U logorima u Bugojnu ubijeno je 35 zarobljenih vojnika HVO-a, 19 ih se još vodi kao nestalo. Tih 19 vojnika, prema izjavama svjedoka, odvedeni su na Rostovu, planinu između Bugojna i Novog Travnika, gdje je bio kamp mudžahedina koji su izvodili obuku za lokalne pripadnike Armije BiH. Završni čin te obuke, prema iskazu svjedoka koji je iskočio s kamiona i spasio se, bio je ritualno odsjecanje glave - podsjetio je Jelić, dodajući kako je žalosno da se u hrvatskoj javnosti govori isključivo o Dretelju i Heliodromu i Ahmićima, ali ne i o Grabovici, Uzdolu, Maljinama, Bugojnu, Kaknju, itd.

>>

Osvrnuo se i na logor Armije BiH "Muzej" u Jablanici.

- U tom logoru bilo je 900 Hrvata a Jablanica je tada imala samo 2200 Hrvata. Od tih 900 zarobljenih Hrvata, preko 800 su bili civili koji su dovedeni iz Doljana 28. srpnja 1993., a među njima bilo je 69 djece. U tom logoru bili su do 1. ožujka 1993., odnosno do potpisivanja Washingtonskog sporazuma. Najmlađe dijete zatočeno u logoru "Muzej" u Jablanici imalo je 29 dana. Jedno dijete se rodilo u logoru, to je mala Jelena koja danas studira u Zagrebu - zaključio je Jelić.

 

M.M.