Sjedinjene Države neće zauzimati strane u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije jer su dvije zemlje sposobne to riješiti same, kazao je u četvrtak zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za Europu i Aziju Brian Hoyt Yee u razgovoru za N1, nakon razgovora s potpredsjednicom Vlade za gospodarstvo Martinom Dalić u Zagrebu. Poručio je također da Hrvatska treba požuriti s izgradnjom terminala za ukapljeni plin (LNG) u Omišlju na Krku.

-Znamo da ovaj spor postoji dugi niz godina, ovo je teško pitanje, ali mi vjerujemo da su obje zemlje sposobne riješiti to pitanje. Nećemo zauzeti stranu jer vjerujemo da Hrvatska i Slovenija to same mogu riješiti - kazao je Yee očito naglasivši da je riječ o bilateralnom pitanju.

Uvjeren je kako će uskoro doći do rješenja.

-Traju plodonosni razgovori na visokoj razini i vjerujemo da ćete u skoroj budućnosti doći do rješenja - dodao je i naglasio kako je to odgovornost obje zemlje.

Istaknuo je i kako su obje zemlje strateški partneri i saveznici SAD-a.

-Uvelike se oslanjamo na obje vaše zemlje da će naći način da potpomognu sigurnost u regiji tako da će osnažiti svoje bilateralne odnose - rekao je.

Nije htio govoriti o legitimnosti arbitražnog procesa koji Zagreb smatra kontaminiranim, ali je rekao da je, koliko zna, dogovoren okvir za rješavanje spora.

-Koliko shvaćam, obje zemlje su se manje-više složile oko okvira, to je nešto vrlo pozitivno. To je prvi korak koji je učinjen, a sada mora doći do političke volje da se postigne konačan dogovor - kazao je Yee.

Hrvatska treba požuriti s izgradnjom LNG terminala

Kazao je kako postoji interes američkih i drugih stranih investitora za LNG terminal i transport plina dalje prema Europi.

- Interes Sjedinjenih Država u ovom slučaju nije prvenstveno prodaja vlastiti zaliha LNG, već nužnost diversifikacije dobave energenata za Europu, a pogotovo za ovaj dio Europe koji u velikoj mjeri ovisi isključivo o ruskom plinu. Hrvatska treba požuriti s izgradnjom terminala za ukapljeni plin (LNG) u Omišlju na Krku - poručio je Hoyt Brian Yee, nakon razgovora s potpredsjednicom hrvatske Vlade za gospodarstvo Martinom Dalić u Zagrebu.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, kazao je kako zasad nema potrebe za nekim Daytonom 2.

-Međutim, postoji snažna potreba za reformom izbornog zakona i drugim ekonomskim i političkim reformama koje će ubrzati europski put BiH - istaknuo je.

Zajedno s Hrvatskom pomažemo BiH

Odgovarajući na pitanje je li potrebna zabrinutost u regiji oko povezanosti nekih elemenata u Bosni i Hercegovini sa Islamskom državom Iraka i Levanta (IDIL), kazao je kako nijedna zemlja regije ni Europe nije imuna od prijetnji terorizma i nasilnog ekstremizma.

-Jedno od nastojanja Sjedinjenih Država s Hrvatskom i drugim partnerima u regiji da Bosna i Hercegovina stvori snažne institucije za borbu protiv stranih boraca i terorista. Ne bismo trebali previše naglašavati taj problem, ali mislim da uz nestabilnost, uz slabe institucije, uz mnogo nezaposlenih mladih ljudi ta prijetnja uvijek postoji - naglasio je.

Posebno je istakao potrebu reformu pravosuđa, ne samo da bi se korumpirane političare dovelo pred lice pravde, nego i da bi se ostvario i ekonomski napredak.

Srbija ne može sjediti na dvije stolice

Procjenjuje da u 2018. godini postoji šansa za uspon u odnosima Zagreba i Beograda i da je važno da obje vlade nađu političku hrabrost da riješe otvorena pitanja – od nestalih i granice do drugih pitanja.

-Mi se smatramo prijateljima i partnerima Srbije, a vaši pravi prijatelji i partneri nisu oni koji vam govore što želite čuti, nego ono što morate čuti. Moraju li oni odlučiti na kojoj stolici sjede? Mislim da moraju odlučiti koliko brzo žele naprijed. Što brže Srbija i druge zemlje provedu reforme, to će brže doći do napretka u pridruživanju EU - kazao je.

Na pitanje novinara – plaća li N1 televiziju američka vlada, kako obično srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić komentira pitanja beogradskih novinara N1 – Hoyt Yee je kroz smijeh odgovorio odrično.

-Ako vas i plaća, onda vas žalim. Šalim se, niste na platnoj listi američke vlade. Naravno da američka vlada ne plaća medijima, mi vjerujemo neovisnim medijima. Bilo da je riječ o Srbiji, Hrvatskoj, Poljskoj ili Sjedinjenim Državama, mi vjerujemo da vlast mora stvoriti prostor za neovisne medije - zaključio je američki dužnosnik.

 

M.M.