Državnim poljoprivrednim zemljištem raspolagat će općine i gradovi, no kada je riječ o privatnim, zapuštenim zemljištima kojima nije poznat vlasnik ili nije poznato vlasnikovo boravište, za to će izravno biti nadležno  Ministarstvo poljoprivrede - istaknuo je resorni ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, govoreći o tom zakonu za emisiju Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Očekuje da će zakon, kojim se želi spriječiti zloupotrebe i regulirati korištenje poljoprivrednog zemljišta, do kraja mjeseca biti prihvaćen u Hrvatskom saboru.

-Vraćamo zemljišta na raspolaganje općinama i gradovima jer pokazalo se da je Agencija za poljoprivredno zemljište posljednjih pet godina bila sve samo ne efikasna" U sam proces raspolaganja poljoprivrednim zemljištem uključeno je ponovno i Državno odvjetništvo, što također nije bio slučaj posljednjih pet godina - rekao je Tolušić.

Prvi put izričitu prednost pri dodjeli poljoprivrednih zemljišta imaju OPG-ovi

-Cilj nam je da državno poljoprivredno zemljište u nekoj općini najprije dobiju poljoprivrednici iz te općine, a onda neki drugi. Stočarima ćemo namiriti količinu poljoprivrednog zemljišta koja im nedostaje (odnos grlo-hektar). Mladi poljoprivrednici također su nam u vrlo visokom rangu prioriteta, a prvi put izričitu prednost pri dodjeli poljoprivrednih zemljišta imaju i OPG-ovi - istaknuo je Tolušić, dodajući da će zakonom regulirati i korištenje zapuštenog poljoprivrednog zemljišta čiji je vlasnik nepoznat ili mu nije poznato boravište.

Napominje da je za velik broj lanjskih požara u Dalmaciji krivo upravo zapušteno poljoprivredno zemljište. 

-Za ona zemljišta kojima je vlasnik poznat trebaju reagirati općina i komunalni redari, a u slučaju nepoznatog vlasnika reagirat će Ministarstvo poljoprivrede na upit zainteresiranih građana tako što će dopustiti zakup tog zemljišta. Tko to zemljište uzme u zakup, na poseban će račun plaćati zakupninu i zemljištem će se moći koristiti maksimalno deset godina. Neće ga stoga moći iskoristiti za trajne nasade, nego primjerice ratarske kulture. Kada i ako se pojavi vlasnik zemljišta, bit će isplaćen za korištenje zakupa i moći će stupiti na svoj posjed ako to bude želio - pojasnio je resorni ministar.

Zloupotreba ima i u korištenju pašnjaka. Neke situacije Tolušić naziva suludima, primjerice one gdje netko dobiva velik novac za stotine hektara pašnjaka - na kojima nema nijednog grla stoke.

-Taj novac isplaćuje Europska unija i zato želi da Hrvatska tomu stane na kraj. Pema novom zakonu, dodjela pašnjaka bit će uvjetovana određenim brojem grla stoke - najavio je ministar.

Komentirao je i situaciju u Savudrijskoj vali rekavši da Hrvatska štiti svoje ribare.

-Vlada ne smatra arbitražu obvezujućom. Ona je bila kontaminirana. Hrvatska se ponaša vrlo korektno ne poduzimajući nikakve jednostrane korake prema Sloveniji. Ono što bih želio demistificirati - nema rata u Savudrijskoj vali, nema raketnih topovnjača. Ribari izlaze na more, love. Naravno, dolazi slovenska policija, ali tu je i hrvatska policija. Nema nekih incidenata, osim što to možda psihološki nije nešto najljepše za hrvatske ribare - prokomentirao je zaključivši da bi situacija bila "puno normalnija da nema skorašnjih izbora u Sloveniji".

Poziva na smirivanje tenzija.

-Nijedna kazna nije stigla na adrese hrvatskih ribara. Riječ je o probnim balonima - zaključuje Tolušić.

 

M.M.