Ne prestaju osude javne objave zastupnika SDP-a Nenada Stazića koji je, referirajući se na status hrvatskih branitelja u natječajima za posao ravnatelja, napisao "Jeste li za to da pri odlasku u Irsku hrvatski branitelji imaju prednost?" i "Izgleda da u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito. Kakva šlampavost pobjednika!"

Stazićev istup komentirala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, usporedivši Stazića sa zloglasnim Aleksandrom Rankovićem.

-Istup zastupnika Stazića govor je mržnje, zloraba slobode govora i imuniteta. Ako 'u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito. Kakva šlampavost pobjednika!', to može značiti samo jedno: nije ubijeno dovoljno ljudi, posebno političkih neistomišljenika - poručuje Predsjednica Republike.

U nastavku Stazića upoređuje sa Aleksandrom Rankovićem koji se 1945. također žalio na revnost u ubijanju političkih protivnika.

- Kakav je čovjek koji tako nešto može reći? Na preslabu revnost u ubijanju žalio se Aleksandar Ranković 1945., a Nenad Stazić žali se 2018. -  stoji u izjavi koju je objavio portal Direktno.

Stazićevu izjavu, na koncu, ocjenjuje najbrutalnijim oblikom izjave 'mi ili oni'.

-U kronici izdaje ljudskosti ova izjava sigurno će zauzeti vrlo visoko mjesto. Ovo je najbrutalniji nastavak politike 'mi ili oni', koja vodi u jednoumlje, eliminaciju neistomišljenika i podriva same temelje demokracije. Razlike između zločina nema, a oni koji opravdavaju ili zagovaraju zločin, zapravo se ne razlikuju od samih zločinaca - zaključuje Predsjednica. 

Podsjetimo, Aleksandar Ranković je bio jedan od čelnika jugoslavenskih obavještajnih službi i policije u vrijeme najvećih progona i ubojstava nakon Drugog svjetskog rata, ali i sve do njegovog pada sredinom 60-ih. Rankovića je dugo godina i rukovodio zloglasnom OZNA-om, koja je uz jedinice KNOJ-a "zaslužna" za većinu ubojstava i mučenja političkih protivnika komunističkog režima.

 

M.M.