Za ne vjerovati tko sve želi povratak u politiku bez obzira na grijehove prošlosti i ultra kratko pamćenje hrvatskog biračkog tijela, bez obzira na sliku u javnosti i koliko god mu je u pritvoru bilo tijesno i ponižavajuće. I to ne bilo kako, nego odmah na velika vrata naslovnih stranica i šetnjom po crvenom tepihu kojim se šeću politički prvaci.

I kao da se baš ništa nije dogodilo, kao da se još ne vuku stare afere i najavljuju nove koje će isto tako završiti podizanjem optužnica, nego bez obraza kao da su stoljeća prošla i svi koji pamte pomrli. A opet neki pamte.

Bivši predsjednik Vlade, Ivo Sanader, stvorio je u svojim mandatima mnoge danas već političke pokojnike, malo ih tko uopće pamti, ali i jednog vrlo živog i značajnog – Milorada Pupovca. Zbog osobnih i obiteljskih grijehova iz Domovinskog rata Milorad Pupovac je do dolaska Ive Sanadera na vlast šutio je kao zaliven, a onda ga je Sanader lansirao u političku orbitu.

Ono što ni JNA ni srpsko-srbijanske paravojne formacije nisu uspjele u Domovinskom ratu postigao je Milorad Pupovac uz pomoć Ive Sanadera. I to ne prestaje već traje i raste. Taj vješti trafikant manjinskim pravima, osoba s pogreškom i ratni profiter, uz obilatu pomoć Ive Sanadera dobro je sve te godine odigrao partiju i danas je jedan od najvažnijih političara na hrvatskoj političkoj sceni; važniji političar od mnogih predsjednika „velikih“ parlamentarnih stranaka - uključujući i Andreja Plenkovića.

I bez obzira na sramotni bijeg iz Hrvatske, još sramotnije uhićenje, pritvor i suđenje, Ivo Sanader umišlja da je ponovno došlo njegovo vrijeme pa traži vraćanje duga od svog pulena Milorada Pupovca.

U sloganu „Velika koalicija je dobra“ obojica su našli svoj interes i pokriće za dalje postupke. Pupovac u „Velikoj koaliciji“ vidi surogat za Treću Jugoslaviju i pomirenje četnika i komunista, završni čin je posvećenje Srba u Hrvatskoj u konstitutivni narod kako bi konačno mogli prisajediniti hrvatske teritorije velikosrbiji.

Ivi Sanaderu šokovit politički program Velike koalicije postaje zanimljiv agitpropovskim medijima i biračima koji ne prestaju oplahivati socijalizam i samoupravljanje, onima što žele reinkarnaciju samoupravne isocijalističke Republike Hrvatske integrirane u „Regijon“. A takvih nije malo: dugogodišnje „mešanje“ brakova stvorilo je milijune koji izvan Jugoslavije ne vide svoju domovinu.

Staro udbaško leglo, hotel „Palace“ na Zrinjevcu u Zagrebu, ponovno je u modi pa „radi“ kao u svojim najboljim danima kad je tamo neslužbeno stolovala partijska nomenklatura. Ivo i Pupy, kako doznajemo, su česti gosti „Palacea“, a ponekad im se pridruže Luka Bebić kao stari i provjereni partijski kadar i Marko Grčić kao srpski intelektualac s hrvatskom književnom putovnicom. Polako uz kavu, redovito za „svojim“ stolom kombiniraju se međupotezi velikog Sanaderova povratka na hrvatsku političku scenu.

Ivo Sanader očekuje obilnu pomoć obavještajnih i paraobavještajnih zajednica povezanih s Pupovcem i „Prosvjetom“. „Prosvjeta sa svojim sjedištem u Berislavićevoj u blizini „Palacea“(na samo dva-tri minuta pješke) ustvari je obavještajni parapunkt u kojem je Saša Kosanović od novinara-potrčka (još uvijek student treće godine FFZ-a) promoviran u analitičara-kurira i osobu od Pupovčeva velikog povjerenja.

Ivo Sanader se odjednom izvlači iz političkog beznađa, jer mu je jasno da je SDP obezglavljen i u rasulu, a HDZ pred velikim unutarstranačkim sukobom, pa mu se učinilo da bi se uz Pupovčevu pomoć, pomoć njegovih paraobavještajaca i medija mogao nametnuti kao poželjna politička figura, barem jednom (povećem) djelu glasačkog tijela. Isto je tako Sanaderu jasno da glavu iznad saborske većine Plenkoviću drži upravo Pupovac pa je stoga briselski birakrat potpuno podređen Pupovčevu političkom diktatu.

Bivši predsjednik Vlade je u svojevrsnoj političkoj septičkoj jami i sada mu itekako treba podrška medija, a tu je onda i Slavica Lukić, supruga Milorada Pupovca sa svojom novom-starom mrežom u HND-u i svom silom novinarskih poslušnika izravno ili neizravno vezana na paraobavještajne strukture u Hrvatskoj ali i na "stare gazde" u Beogradu. Ivo Sanader je ustvari projekt Milorada Pupovca makar sve izgleda kao Pupovčevo vraćanje starih dugova Sanaderu.

„Velika koalicija“ je uvreda za hrvatsku političku povijest, obmana i laž za izborno tijelo, zapravo izdaja hrvatske državotvornosti, jer SDP nije nikad (isto kao i Srbi i Srbijanci) prihvatio stvaranje suverene i samostalne države Hrvatske. Ali su ta izdajnička politička ideja i program isto tako i slamka spasa za sve koji su prokockali povjerenje hrvatskih birača. Ivo Sanader je podrškom Pupovčeve ideje „Velike koalicije“ još jednom pokazao svoj politički diletantizam koji ga je jednom i doveo u situaciju da kao zadnji džepar bježi pred zakonom. Neka se Ivo drži dobre stare pornografije, čime se i bavio u mladosti, a zatvorsko mu je iskustvo svakako pomoglo ući u dubinu tog sadržaja. A Milorad Pupovac će uskoro, po svemu sudeći, potražiti hobi koji s politikom nema nikakvih dodirnih točaka.

Ukoloko se jedno i drugo ostvari hrvatski će narod biti najmanje dva koraka bliže izlasku iz situaciju u koju je "zapao" nakon 2000. godine.

L. C.