Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović razriješila je Matu Radeljića dužnosti savjetnika za unutarnju politiku. Nakon razrješenja, bivši savjetnik predsjednice Republike oglasio se priopćenjem u kome je istaknuo zašto nije želio podnijeti ostavku.

"Taj dan (srijeda) bio sam u Sisku s Predsjednicom u sklopu izmještenog ureda. Franić me nazvao oko 13 sati sa zamolbom da se hitno sastanemo nakon što se vratim iz Siska. Sastali smo se u 18 sati. Odmah na početku razgovora rekao mi je da je od ravnatelja SOA-e Daniela Markića dobio zadatak da obavi sa mnom razgovor, a da je Markić taj zadatak dobio od Predsjednice Republike. Priopćio mi je da Predsjednica ide u rekonstrukciju ureda i da ja neću više biti njezin savjetnik", stoji u Radeljićevom očitovanju u kojem dodaje i da mu je Franić rekao da mu je jako neugodno što je dobio tu zadaću, ali kako je mora izvršiti.

"U daljnjem tijeku razgovora posebno je naglasio kako mi mora dati do znanja da će, citiram:- 'Služba u svakom pogledu štiti Predsjednicu od mog mogućeg negativnog djelovanja nakon što odem iz Ureda i da je spreman, ako dobije takav zadatak, i autom se zabiti u mene'  Zatečen time što čujem uzeo sam pred njim telefon i nazvao predsjednicu" stoji u Radeljićevom očitovanju.  

Tvrdi da mu se predsjednica nije javila, ali da je nazvala koju minutu kasnije.

"Prepričao sam joj razgovor s Franićem. Prvo je šutjela koju sekundu, a onda mi je rekla da ne zna o čemu je riječ i da će odmah nazvati njegovog šefa Markića.  Franić se na to samo nasmijao i rekao da, ako je tako, ostanemo još neko vrijeme, pa ćemo vidjeti hoće li ga njegov šef Markić nazvati nakon poziva Predsjednice i citiram: 'opozvati zadatak'.

 Markić nije nazvao i mi smo se razišli, naveo je Mate Radeljić.

Dodaje da je iduća dva dana izmještenog ureda odradio profesionalno svoj posao i Predsjednici, s kojom se cijelo vrijeme vozio u kombiju, nije spominjao njihov telefonski razgovor, jer nije ni ona njemu.

"Samo mi je najavila da ćemo razgovarati u ponedjeljak.  U ponedjeljak 10. prosinca Predsjednica me pozvala na razgovor oko 19 sati. Trajao je samo nekoliko minuta. Rekla mi je isto što i Franić pet dana ranije - da ide u rekonstrukciju ureda i da se više ne uklapam u njezine planove, jer sam smetnja u odnosima s premijerom.  Rekao sam joj da je to njezino pravo, ali da je krajnje nekorektno da mi je tu odluku priopćila preko djelatnika SOA-e. Kratko je prokomentirala da ona nema veze s tim i da je, citiram: 'Franić glup što se sa mnom sastajao u kafiću'. Rekao sam joj: 'predsjednice, ali Franić mi je rekao isto što i vi sada'. Odgovorila je da to nije povezano jedno s drugim.

Radeljić je, kako navodi, tada  odlučio da ostavku neće podnijeti, jer nije htio pristati na činjenicu da mu  je njegovu smjenu prvi najavio visoki dužnosnik obavještajne službe, a ne osoba koja ga je imenovala na tu istu dužnost.

Na kraju priopćenja Radeljić navodi da mu je bez obzira na sve, "bila čast služiti četiri godine svojoj Domovini na dužnosti savjetnika za unutarnju politiku Predsjednice Republike."

"Neosporno je pravo Predsjednice Republike mijenjati svoje savjetnike, isto kao što je njezino pravo i mijenjati svoj politički smjer, ali način na koji mi je priopćena odluka o razrješenju ne služi na čast osobi za koju sam radio u predizbornoj kampanji i u dosadašnjem dijelu mandata" -  stoji u Radeljićevom priopćenju koje su objavili brojni hrvatski mediji.

Predsjednica Republike, Kolinda Grabar-Kitarović, još ne želi komentirati teške optužbe svog bivšeg savjetnika za unutarnju politiku Mate Radeljića.

Kako neslužbeno doznaje Direktno.hr, "šefica države žali što je Radeljić na ovakav način dezavuirao sebe i funkciju koju je obnašao".

SOA: Sve po zakonu

Iz SOA-e ističu da svoje zadaće obavljaju u skladu s Ustavom, zakonima i godišnjim smjernicama za rad sigurnosno-obavještajnih agencija koje donosi Vijeće za nacionalnu sigurnost. Tvrde da o svim relevantnim saznanjima izvješćuju državni vrh.

"Pored zaštite ustavnog poretka jedna od zadaća SOA-e je i zaštita sigurnosti državnih tijela te protuobavještajna zaštita najviših institucija Republike Hrvatske. SOA ove zadaće provodi kontinuirano i profesionalno te će ih i nadalje odgovorno obavljati", ističu u priopćenju.

 

M.M.