Afera „hotmail“ je itekako opipljiv, dokaziv i još neraspetljani događaj povezan s promjenom vlasništva u „Agrokor“ i objavljeni mailovi nedvojbeno pokazuje povezanost novčarske družine poznate pod imenom grupe „Borg“ i predsjednika Vlade – nečasan i protuzakonit dogovor interesnih skupina i hrvatskog politikanstva.

„Hotmail“ dokazuje njihovu izravnu mail komunikaciju i neposredne dogovore kao i direktnu komunikaciju Martine Dalić i Andreja Plenkovića na okolnosti vezane uz „Agrokor“. Ta je komunikacija mailovima nekrivotvorena i izvan svake sumnje, a ono što iz te komunikacije čitamo teško kompromitira Martinu Dalić, kao potpresjednicu Vlade, ali još i više Andreja Plenkovića kao predsjednika HDZ-a i predsjednika Vlade. Koliko ga „hotmail“ doista kompromitira i tereti vidjet će se na suđenju Ivici Todoriću.

Ono još nije započelo i ne zna se kad će, ali se ne može unedogled odgađati. Da bi se prikrili hajdučki dogovori iz „hotmaila“, Martina Dalić pod cenzorskim okom grupe „Borg“ piše knjigu „Agrokor, slom ortačkog kapitalizma“ u kojoj se negira sve što bi moglo kompromitirati ovu Vladu u tzv. sanaciji „Agrokora“ i promjenu vlasničke strukture, ali se isto tako krije namjere i motive novih vlasnika. Jer visokom se politkom ne mogu objasniti i opravdati sve što se u procesu promjene vlasničke strukture „Agrokora“ činilo ili se propustilo činiti, ponajmanje „Lex Agrokor“. A samo je o tome riječ, o ruskom preuzimanju „Agrokora“, njegovih resursa u poljoprivredi i zemljištima, a ne o spašavanju dobavljača i radnih mjesta!

Znajući koliko je usprkos neviđenoj medijskoj potpori Dalićkina knjiga tanko i nevjerodostojno objašnjenje, u isto vrijeme Andrej Plenković, zajedno s grupom najodanijih suradnika, priprema aferu „sms“ s ciljem da dokaže kako je mail komunikacija Martine Dalić s grupom Borg i Andrejom Plenkovićem izmišljena i falsificirana, fabricirana i nevažeća. Trebalo je samo naći „svemoćnog“ meštra za elektroniku, na primjer Franju Vargu“, i medijski plasirati teze o navodnoj povezanosti s Plenkovićevim oponemtima.

I sve kreće iz Osijeka, dugo prije suđenja Zdravku Mamiću u Osijeku. Stručnjak za torturu akumulatorskom kiselinom, poznat pod radnim imenom Glavaš-selotejp, od Vladimira Šeksa dobiva nalog o pokretanju afere „sms“. I doista Branimir Glavaš prvi istrčava preko medija, u kojima se opet i neprestano ponovno ističe „Nacional“, te producira aferu oko nepostojećih mailova, u kojima se podmeće desnom krilu unutar HDZ-a na čelu s Milijanom Brkićem, da je u zakrilništvu sâme predsjednice Kolinda Grabar Kitarović, navodno poduzimalo radnje i mjere protiv predsjednika HDZ-a i predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića.

Dobitak je trebao biti dvostruk: s jedne strane sms-ovi se mogu krivotvoriti, postati elektronski falsifikat s kojim se dokazuje mogućnost da su i Dalićkinii-Plenkovićevi „hotmail“ isto tako krivotvorina. Ali s druge strane, kad je u pitanju stranačko rivalstvo između predsjednice Republike i predsjednika Vlade, onda su za Andreja Plenkovića i njegovog posilnog Gordana Jandrokovića sms-ovi vjerodostojni dokaz da Pantovčak ipak preko Milijana Brkića ruši Banske dvore?! Drugi je cilj “sms“ afere optužiti Milijana Brkića i njegovu zakrilinicu, predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, za podrivanje autoriteta i miješanje u ovlasti Plenkovićeve vlade.

To je ujedno i kontekst promijene iskaza Drage Tadića na suđenju Božidaru Kalmeti zbog izvlačenja novaca iz HAC-a, kojim je u biti i započeo turbulentni proces u HDZ-u. Naime Drago Tadić, pritvorenik, osuđenik, pokajnik, krivokletnik i sve što treba i ne ne treba poznat je po krimogenom ponašanju, a najviše po pokušaju podmićivanja suca Vrhovnog suda s 700 000 eura radi ishođenja povoljnije ili oslobađajuće presude Branimiru Glavašu, kad je Vrhovni sud odlučivao Glavaševoj žalbi na osuđujuću presudu. Godine 2013. Drago Tadić svojim je svjedočenjem teško optužio Božidara Kalmetu, ali je ove godine Tadić dao sudu bitno promijenjen iskaz o Božidaru Kalmeti i takvim svjedočenjem ojačao položaj bivšeg ministra, ali i Sanaderovih plenkista u HDZ-u. Kako se suđenje Kalmeti približavalo nepovoljnom ishodu, postalo je jasno da se optuženik neće izvući oslobađajućom presudom pa je njegov kum, opet Vladimir Šeks, povukao konce i Drago Tadić novim svjedočenjem bitno mijenja Kalmetinu poziciju u sudskom procesu.

Još uvijek je dijelom nejasno kakva je uloga Drage Tadića oko ukupne situacije vezane za Zdravka Mamića, Ivicu Todorića i Tomislava Karamarka, sve odreda osobe kojima je Franjo Varga odrađivao usluge za novac. Jednako tako, nejasno je i tko ih je međusobno spojio i kako se novac dijelio?

Nije toliko Vladimiru Šeksu, koji je kum i sa Brankom Bačićem i Miroslavom Šeparovićem, stalo do kumstva s Kalmetom koliko je Andreju Plenkoviću stalo do potpune kontrole svih procesa u stranci i podrške dalmatinskog HDZ-a ali i Budimira Lončara s kojim je bivši zadarski gradonačelnik u vrlo prisnim odnosima.

Kalmeta je u svim izborima za Hrvatski sabor donosio 7 do 10 zastupnika pa Andrej Plenković i ubuduće računa na taj broj zastupnika iz Dalmacije. Ali to treba platiti i namiriti, to znači pomoći Božidaru Kalmeti u nevolji, jer on se svrstao uz novu HDZ-ovu vlast, uz Plenkovića i njegove trabante, pa se za „spašavanje vojnika Kalmete“ opet angažirala „osječka grupa“, na čelu s Vladimirom Šeksom, kao ekipa za sređivanje kriznih situacija.

Plenkovićev je HDZ-ovac po formi i vanjskim obilježjima, međutim po sadržaju je riječ o neloliberalnom briselskom birokrati kome nije strana niti politička suradnja sa kineskim komunističkim režimom. Prepoznaju se metodologija, retorika i, nažalost, rezultati. Ne cure informacije, kako javnost i mediji o tome govore, samo se iste doziraju medijima iz Osijeka preko Banskih dvora i stvara osjećaj nacionalne ugroze i razdoblja koje traži političku odlučnost.

U tu je zamku upao i negdašnji predsjednik HDZ-a, nesretnik Tomislav Karamarko, osoba koja je naivno prokockala svoje političke šanse, a sada pokušava od svojih političkih krvnika iskamčiti milost i na svaki način opet ući u igru. Recidivi služenja dubokoj državi partijske nomenklature su neizbježni, to je matrica koja ga povezuje s Davorom Božinovićem, obojici im je bio mentor i nedređeni bio Stjepan Mesić a radni kolega u mentorovom uredu - Budimir Lončar.

 

L.C.