Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, vezano uz aferu curenju informacija u slučaju o elitnoj prostituciji, priopćilo je kako niti za jednu osobu, pa tako ni za osobe čija su imena u javnosti dovođena u vezu s ovim predmetom, nije utvrdilo osnovanu sumnja da bi počinila kazneno djelo odavanja službene tajne. Tako je DORH demantirao pisanja određenih medija koji su vodili prljavu kampanju protiv Milijana Brkića, zamjenika predsjednika HDZ-a

Priopćenje DORH-a prenosimo u cijelosti:

“Općinska državna odvjetnica u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu je, podsjetimo, 3. listopada 2018. sukladno članku 173. Poslovnika državnog odvjetništva donijela odluku o obnavljanju spisa predmeta protiv nepoznatog počinitelja kaznenog djela odavanja službene tajne iz članka 351. Kaznenog zakona/1997., na temelju podataka iz upisnika i pomoćnih knjiga te pribavljanjem dokumentacije koja se nalazi kod suda, tijela unutarnjih poslova, stranaka ili drugih tijela.

Navedena odluka uslijedila je nakon utvrđenja da je zagubljen spis predmeta Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu iz 2011. godine protiv nepoznatog počinitelja.

U svrhu obnove spisa spomenutog predmeta, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu provelo je rekonstrukciju sadržaja spisa predmeta protiv nepoznatog počinitelja te je od nadležnih tijela koja su postupala tijekom 2011. godine u vezi navedenog predmeta, odnosno od Županijskog suda u Zagrebu i od PNUSKOK-a, pribavljena raspoloživa dokumentacija koja datira iz 2011. godine (zapisnici o ispitivanju svjedoka, službene zabilješke o obavljenim razgovorima i druga dokumentacija).

Nakon toga su, s obzirom da se to ukazalo potrebnim, provedene i dodatne državnoodvjetničke radnje radi pojašnjenja i dopune pojedinih navoda ranije ispitanih svjedoka po istražnom sucu i provjere svih okolnosti važnih za donošenje daljnje državnoodvjetničke odluke. Državno odvjetništvo je, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, tako provelo dodatna ispitivanja tri osobe u svojstvu svjedoka, od kojih je njih dvoje ispitano u dva navrata te je pribavljena izjava jedne osobe, a nakon istupa i objave izjava određenih osoba u jednoj televizijskoj emisiji, ispitane su još dvije osobe u svojstvu svjedoka.

Nakon ovako pribavljenih dokaza i analize svih prikupljenih činjenica i podataka, uključujući i one koje proizlaze iz zapisnika o pretragama mobilnih uređaja osoba od kojih je policija tijekom kriminalističkog istraživanja za tzv. elitnu prostituciju oduzela mobilne uređaje, a te se osobe mogu dovesti u svezu ili imati saznanja o kaznenom djelu odavanja službene tajne, kao i iz izlista telefonske komunikacije iz 2011. godine, nisu potvrđene prvotne policijske sumnje pa Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu niti za jednu osobu, pa tako ni za osobe čija su imena u javnosti dovođena u vezu s ovim predmetom, nije utvrdilo osnovanu sumnja da bi počinila kazneno djelo odavanja službene tajne iz članka 351. Kaznenog zakona/1997.

S obzirom na navedeno, a u svrhu otkrivanja počinitelja kaznenog djela odavanja službene tajne iz 2011. godine, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu dostavilo je nadležnoj policijskoj ustrojstvenoj jedinici cjelokupnu dokumentaciju o svim naknadno provedenim dokaznim radnjama i pribavljenim podacima te je naložilo daljnje kriminalističko istraživanje i poduzimanje radnji i mjera sukladno odgovarajućim odredbama Zakona o kaznenom postupku i Zakona o policijskim poslovima i ovlastima.

Ujedno, nadležno državno odvjetništvo nastavlja rad na utvrđivanju svih okolnosti zagubljenja spisa predmeta iz 2011. godine”, navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, priča o nestalom spisu ‘zakotrljala’ se u listopadu prošle godine nakon što je Nacional neutemeljeno objavio da je mjere nadziranim osobama otkrio tadašnji zamjenik ravnatelja policije, Milijan Brkić.

Kada je o tom slučaju prošle godine ispitan u Državnom odvjetništvu Brkić je rekao da je “žalosno” da njega terete za probijanje mjera u akciji koju je 2011. vodio kao zamjenik ravnatelja policije, a rezultirala je uhićenjima i sudskim epilogom. U međuvremenu je pokrenuo tužbe protiv niza medija koji su o njemu širili lažne vijesti.

Dio medija je tada objavio kako se osoba pravomoćno osuđena zbog "curenja informacija" vratila na posao u MUP-u, a u međuvremenu je postala bliska i s vlasničkom strukturom jedne novinske kuće.

Nestali spis u međuvremenu je pronađen u ožujku ove godine. Navodno je slučajno nađen nakon što se zagubio 2017. godine prilikom preseljenja ODO iz zgrade u Vukovarskoj na novu lokaciju u Selskoj ulici.

Kuščević: Hrvatska javnost voli unaprijed nekoga optužiti - što nije dobro

 - Nisam čitao DORH-ovo obrazloženje, no vjerujem da je DORH napravio sve što je trebao po zakonu, kazao je uoči sjednice Vlade ministar uprave Lovro Kuščević.

Dodao je kako treba poštivati persumciju nevinosti iako "hrvatska javnost voli unaprijed nekoga optužiti - što nije dobro". 

 

M.M.