Izbornik reprezentacije trebao bi biti kvalitetan trener koji zna okupiti prave igrače i realizirati ideje na terenu. Ako je na toj funkciji netko tko niti sam ne zna puno o sportu kojeg bi trebao podučavati, a vrstu je sastavio od juniorskih igrača koji nikad nisu bili na velikom terenu, onda svaki podatkovni znanstvenik može bez problema predvidjeti da to nije kombinacija koja jamči rezultate.

Identična situacija je sa stranačkim listama za izbore. Ako je šef stožera netko tko može sam skupiti jedva par stotina preferencijalnih glasova, a na njegovoj listi su nepoznati političari bez ikakvih rezultata na terenu, onda je loš rezultat više nego predvidljiv.

Nakon debakla HDZ-ove ekipe na lokalnim izborima u Lici, a zatim velikog gubitka na ključnoj europskoj utakmici za Bruxelles, sada je sasvim jasno kakvi rezultati se mogu očekivati u njihovim narednim utakmicama. Napravili su pogreške u svim fazama u kojima su mogli pogriješiti, a u tome im nisu mogli pomoći ni Merkelica, ni Weber, a niti iznenadni igrokaz domoljublja.

Da su to hrabre i odgovorne osobe koje se mogu europski suočiti sa svojim porazom, preuzeli bi odgovornost, ali oni to ne rade nego pokušavaju sa infantilnim balkanskim opravdanjima.

Kakav je to karakter političara koji nakon što gube sve utakmice zaredom, ne preuzmu odgovornost nego egoistično kažu da je kriv narod koji nije shvatio veličinu njihovih ideja. Iz dosadašnjih događanja je očito da ovi čelnici ne donose nikakvu korist stranci, već su njihovi motivi vjerojatno usmjereni na neke osobne probitke.

Krivnju bi trebali preuzeti čelnici HDZ-a koji su koalirali sa protivnicima, napadali najbolje igrače i iznevjerili stranačko tijelo.

Nema potrebe sada u balkanskim manirama prebacivati krivnju na narod i tražiti neke fantomske sabotaže. Narod je vidio da nevjerodostojni čelnici ne rade u njegovom interesu i kao što je to narod pokazao sada, neće trpjeti ovakva ponižavanja niti ubuduće.

Nekada su na stranačkim skupovima HDZ-a bile prave gužve i svaki je član nastojao ući u dvoranu, a danas dovoljno govori o europeiziranim čelnicima kada moraju diktatorski naređivati dolazak da dvorane ne bi bile prazne. Kao da ne znaju da balkanskim prijetnjama i ucjenama nije moguće nekog navesti da te slijedi. Čini se da su mislili da izborne pobjede dolaze same po sebi.

Narod ne voli loše gubitnike pa će ovakvi pokušaji banalnih opravdanja zasigurno srušiti popularnost stranke za nekoliko dodatnih postotaka. Narod se polako okreće drugim opcijama.

S obzirom da je stranka sada na nižim razinama nego u doba Jadranke Kosor, čini se da ovakvi stratezi namjerno ili nenamjerno rade na urušavanju HDZ-a.

Da se nekome od tih velikih europeiziranih stratega iz šale ponudi izborničko mjesto nogometne reprezentacije, sigurno bi ga prihvatili iako ne razumiju kakvu štetu mogu napraviti. Dobra strana je što bi ih iz sporta brzo maknuli dok ne naprave veću štetu, a tako bi trebalo biti i u politici i to još dok postoji mogućnost vraćanja na pobjednički niz.

Iz ove situacije je potrebno izvući pouku za budućnost. Nakon što se narod razočara i okrene drugim opcijama, a glavni izborni ciklusi prođu, povratak povjerenja neće biti jednostavan.

 

H. Krmpotić