Američki odvjetnik i partner u odvjetničkom društvu Squire Patton Boggs (US) LLP, Luka Mišetić, u Hrvatskoj poznat kao odvjetnik generala Ante Gotovine, pred sudom u New Yorku, podnio je tužbu protiv Milorada Pupovca.

-Danas sam podnio tužbu zbog klevete na sudu u New Yorku protiv Milorada Pupovca zbog izjava koje je on dao o meni 24. svibnja na N1 televiziji, objavio je Mišetić na Twitteru.

Iz preslike tužbe, koja je također objavljena na društvenim mrežama, vidljivo je kako su negiranje genocida u Srebrenici i Pupovčeve uvrede izrečene na račun Luke Mišetića glavni razlozi tužbe.

-Tijekom televizijskog intervjua 24. svibnja 2019., novinar je zamolio Pupovca da prokomentira Mišetićevu tvrdnju na Twitteru da Pupovac nikada nije javno priznao da su srpske snage počinile genocid u Srebrenici, bez obzira što je više međunarodnih sudova u nekoliko presuda donijelo takve osude - navodi Mišetić u tužbi.

Kako bi izbjegao odgovar na izravno novinarsko pitanje o genocidu u Srebrenici, Pupovac je u programu N1 televizije izjavio da je "Luka Mišetić kriminalac i Ratni profiter", koji nije dostojan odgovora.

-Ovaj gospodin nije vrijedan odgovora na njegovo omalovažavanje, jer je on ratni profiter, koji iz svoje debele američke fotelje skuplja ogromne sume novca na nesreći Bošnjaka, Hrvata i Srba, rekao je tom prigodom Pupovac.

U spomenutoj tužbi odvjetnik Mišetić također navodi da je prema Zakonu usvojenom u Hrvatskom saboru, 2011. godine, “ratno profiterstvo” zločin koji nema zastaru i definira se kao počinjenje bilo kojeg od sljedećih kaznenih djela (u daljnjem tekstu) koji su (ili su) počinjeni(1) „tijekom Domovinskog rata“ (odnosi se na rat u Hrvatskoj od 1991.do 1995.), (2) zavrijeme ratnog stanja, ili (3) kada postoji“neposredna prijetnja neovisnosti i teritorijalna cjelovitost države

- Luka Mišetić i živio u SAD-u i nije počinio ni jedan od tih zločina opisanih u spomenutom zakonu. Pupovčeva izjava da je Mišetić “ratni profiter” stoga je lažna i pogrdna, navodi se u tužbi.

 

M.M.