Jedna od brojih afera koji su se ovih dana vezale uz bivšeg ministra uprave Lovru Kuščevića, a o kojoj su pisali mediji, bila je ona vezana uz razvoj projekta Brač Medical City, čija je vrijednost procijenjena na 920 milijuna eura.

Taj projekt razvijaju tvrtke Fond Croatian Land Holdings sa sjedištem na Malti i njihova hrvatska tvrtka Perago iz Splita, a kako piše tportal, u idućim danima vodstvo fonda i tvrtke službeno će se obratiti hrvatskoj javnosti s kompletnom kronologijom vezanom uz ovu investiciju.

Tportal piše da oni u cijeloj priči ne ide ništa sporno te će objasniti zašto smatraju da im nitko nije pogodovao. Dosad se, tvrde, nisu oglašavali jer nisu željeli biti dio političke priče oko ministra Kuščevića.

Novinar tportala u Splitu je razgovarao s dvije osobe uključene u brački projekt, a koje tvrde da su im događanja u proteklih nekoliko tjedana nanijela iznimnu štetu jer su 'mahom površna, neprovjerena i netočna'.

- Ovdje se radi o ozbiljnom fondu s 43 ulagača, od kojih su neki institucionalnog tipa i izlistani su na burzi. U Hrvatsku je dosad uloženo više od 200 milijuna kuna vlastitih sredstava, a sada dioničari nazivaju i raspituju se što se ovdje događa - rekla je za tportal osoba bliska ovim investitorima.

Inače, ti su investitori u Hrvatskoj realizirali projekt Olive Bay u Starigradu na Hvaru i pred realizaciju doveli kompleks Sunset Bay u Maslinici na otoku Šolta, a i po centru Splita masovno su kupovali nekretnine, za što tvrde da se radi o 'individualnim osobnim projektima'.

Što se tiče Brača, tamo se duže od deset godina najavljuje megaprojekt zdravstvenog turizma u sklopu kojeg se spominje izgradnja medicinsko-turističkog kompleksa s četiri specijalističke klinike, hotelima, urbanim vilama, wellnessom i nizom drugih sadržaja, piše tportal.

- Otkup zemljišta započeo je još 2005. godine i dosad je otkupljeno više od milijun kvadrata po cijenama koje su se u pravilu kretale oko devet eura. Radi se o zemljištu bez infrastrukture i ono u realnosti ne vrijedi puno, a kada se u računicu uključi infrastruktura, jasno je da će kvadrat na koncu stajati znatno više. To je naprosto način na koji se razvijaju projekti ovog tipa i veličine - tvrde ovi investitori.

Te parcele kupljene za nekoliko eura po kvadratu danas vrijede barem deset puta više, a vrijednost im podiže i moderna cesta koju je lokalna zajednica izgradila kako bi povezala prazno zemljište s morem.

Investitori za tportal tvrde i kako je Brač Medical City spreman za realizaciju u svim segmentima "osim infrastrukture, odnosno struje, vodovoda i DTK mreže".

To znači da bi za njega trebalo položiti vodovodnu cijev između Omiša i Brača, a na samom otoku izgraditi čak 14 trafostanica kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje otočne strujne mreže. Investitori za tportal kažu da su spremni financirati ove zahvate, no izvoditi ih smiju jedino ovlaštene državne tvrtke, a HEP se već izjasnio da taj posao ne bi mogao izvesti u roku kraćem od pet godina.

Na kraju, podsjetimo da je na čelu više tvrtki povezanih s ovom investicijom bio Željko Holik, savjetnik donedavnog ministra Kuščevića i bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka iz HNS-a, dok je njihov prokurist bio splitski odvjetnik Zoran Šaljić. I s jednim i s drugim investitori su se, tvrde, razišli još prije nekoliko godina, zaključuje tportal.

 

M.M.