U najbližem okružju Andreja Plenkovića silno su ljuti na najnovije istupe Davora Ive Stiera u kojima se kritički osvrnuo na smjer kojim HDZ ide u posljednje vrijeme.

-Davor Ivo Stier ponaša se neodgovorno, pridružio se onima koji žele srušiti HDZ - poručio je izvor blizak Andreju Plenkoviću u izjavi za Jutarnji list, komentiravši stavove koje je Stier iznio u velikom interviewu koji je u subotu objavio Jutarnji list.

Stier je žestoko kritizirao Plenkovića kojemu će se po svemu sudeći u proljeće iduće godine suprotstaviti na izborima za novog šefa HDZ-a.

-Građani su nam nakon europskih izbora poslali dvije poruke, jedna je vezana za politički identitet stranke i svjetonazorske teme, a drugi je, što sam spomenuo, vezan za borbu protiv klijentelizma. Ono što moramo promijeniti jest to da se više ne smijemo konfrontirati s dijelom našeg biračkog tijela, a to se dogodilo od lipnja 2017. do danas. Rezultat toga je da se naše biračko tijelo podijelilo, kazao je Stier.

Stier tvrdi da je Plenković pogriješio kada je sklopio savez s SDSSS-om, HNS-om i Milanom Bandićem, što je za posljedicu imalo ideološki pomak HDZ-a u lijevo te da su ga zbog tog kaznili birači na europskim izborima.

-Klijentelizam kao društveni fenomen i kao politički problem nije stavljen u prvi plan, nego je od lipnja 2017. u prvi plan stavljena stabilnost vlasti i u tom kontekstu je napravljena koalicija s HNS-om i SDSS-om, suradnja s Bandićem i nekolicinom zastupnika koji su izvorno izabrani na listi SDP-a. Ta politika prvi je put testirana kod građana na europskim izborima i doživjela je neuspjeh. Građani su nam poslali poruku da žele da borba protiv klijentelizma bude u prvom planu, rekao je Stier.

Ljutiti Plenkovićevi suradnici

Sudeći prema pisanju Jutarnjeg lista, takav se Stierov istup nikako nije svidio Plenkoviću i njegovim najbližim suradnicima.

- Plenković provodi borbu protiv korupcije i rješava kosture ekonomske tranzicije od prvoga dana rada Vlade. I policija, i DORH, i Uskok rade svoj posao neovisno i zakonito, a nitko u mandatu ove Vlade na njih na bilo koji način ne utječe u bilo kojem slučaju. A što se tiče Stierove kritike na račun političke stabilnosti, mogu reći da je zemlji trebala upravo ta stabilnost za sve reforme koje smo proveli, za gospodarski rast i vraćanje investicijskog rejtinga. Tko to ne razumije i tko ni danas ne shvaća političke ciljeve bivših partnera iz Mosta, može jedino jamčiti HDZ-u dugotrajan boravak u oporbi - kaže izvor blizak Plenkoviću.

Stieru je poručio da je imao prilike biti “dio borbe za promjene u Hrvatskoj”, koje provodi Plenković.

- Ali on se odlučio povući i ostati sa strane. Odgovorni političari su oni koji svojim angažmanom daju doprinos boljitku društva umjesto da komuniciraju teze onih koji se svim silama trude srušiti HDZ - kazao je izvor blizak Andreju Plenkoviću u izjavi za Jutarnji list.

 

M.M.