Predsjednik izaslanstva Europskog parlamenta za Ukrajinu Andrej Plenković zatražio je strože mjere EU-a za Rusiju jer Moskva nastavlja podupirati separatiste na istoku Ukrajine.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora EP-a Elmar Brok i Plenković oštro su osudili napad proruskih separatista u Mariupolju u kojem je u subotu poginulo 30 civila, među njima i djeca, a oko stotinu ih je ranjeno, priopćila je Europska pučka stranka.

Plenković je na sastanku odbora rekao da bi ministri vanjskih poslova EU-a na izvanrednoj sjednici u četvrtak trebali pojačati mjere protiv Rusije, posebno u financijskom djelu, jer Moskva nastavlja podupirati separatiste. Ponovio je punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i njezinim europskim ambicijama.

Europska unija i Sjedinjene Države namjeravaju pojačati pristisak na Rusiju nakon stravičnog napada u Mariupolju i nove sankcije nisu isključene.

Bombardiranje Mariupolja i ofenziva koju su najavili pobunjenici na taj grad na istoku Ukrajine, posljednji pod kontrolom pobunjenika, mogli bi otvoriti novi front u tom sukobu koji traje već devet mjeseci a u kojem je poginulo više od 5.000 ljudi.

Osvajanje tog grada otvorilo bi kopneni put između Rusije i Krima, koji je Moskva anektirala u ožujku prošle godine ali koji je još uvijek ovisan o Ukrajini u smislu opskrbe vodom i strujom.

 

M.M.