Bruno Schirra (57), autor knjige "Isis - Globalni džihad" optužio je vladu Zorana Milanovića za ilegalno poslovanje sa Islamskom državom u poslovima s naftom i naoružanjem.

-Znam da, primjerice, Hrvatska kupuje naftu od ISIL-a Također znam da je Hrvatska prodala oružje ISIL-u. Obje ove informacije, naravno, nisu potvrdili predstavnici Vlade Republike Hrvatske - kazao je Bruno Schirra u izjavi za visokotiražni njemački Bild.

Riječ je o novinskom članku ovog visokotiražnog njemačkog časopisa u kome se pokušava odgovoriti na pitanje o financiranju ISIL-ove paradržave i gospodarskim aktivnostima ove čvrsto uspostavljene terorističke struktura na okupiranim područjima u Siriji i Iraku upola manjim od Njemačke.

Schirra navodi da prihod tzv. islamske države iznosi dvije do četiri milijarde dolara godišnje.

-Na teritoriju koji kontrolira ISIL živi oko osam milijuna ljudi koji plaćaju poreze. Drugi način prikupljanja novca su prihodi od nafte koji su narasli na oko 800 milijuna eura godišnje -objašnjava Schirra.

Prema podacima njemačke Savezne vlade ISIS dnevno zarađuje 200.000 $ od prodaje nafte, dok neki sigurnosni stručnjaci upozoravaju kako je riječ o poslovima koji donose i po 1,5 milijuna dolara - po danu!

Bild također upozorava kako je, i unatoč bombardiranju naftnih polja, u blizini turske granice nedavno zarobljeno 100 cisterni s naftom koja potječe s teritorija pod nadzorom ISIL-a.

Schirra smatra da je riječ o uhodanom poslu koji se odvija preko Irana i Turske.

-Ako putujete u Erbilu, možete vidjeti posrednike koji surađujući s vragom zarađuju novac za poduzetnike. Oni su posao organizirali tako da naftu prodaju u Iran, od kud ide dalje u Tursku - navodi Schirra.

Njemački stručnjak za Bliski istok, Michael lueders (56) ističe kako je riječ o krijumčarskim poslovima koji se teško mogu organizirati bez suradnje turskih vlasti.

-Mi nemamo pouzdane informacije o tome kako se odvija šverc nafte preko Turske. Ali, možete zamisliti da je riječ o složenim odnosima na sivom tržištu koje kontrolira mafija a u kojem sudjeluju mnogi čija se šutnja plaća novcem - rekao je lueders.

Češka diplomatkinja i bivša veleposlanica EU-a u Iraku, Jana Hybášková, također je potvrdila ove navode, dodajući da mnoge zemlje EU kupuju naftu od ISIL-a.

Bruno Schirra (57), kao primjer ovakvog poslovanja navodi Hrvatsku, optužujući vladu Zorana Milanovića ne samo za ilegalno poslovanje sa Islamskom državom, nego i za prodaju oružja ovoj globalnoj terorističkoj organizaciji.

-Znam da, primjerice, Hrvatska kupuje naftu iz ISIS. Također znam da je Hrvatska prodala oružje ISIS-u. Obje ove informacije, naravno, nisu potvrdili službeni predstavnici Vlade Republike Hrvatske - kazao je Schirra.

U tekstu se također pojašnjavaju i detalji oko poslovanja i financiranja ISIL-a putem interneta.

 

Vladimir Ljubanić