Analitičari Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) upozoravaju kako Aleksandar Vučić i Ivica Dačić konstantno produciraju probleme i krize te se pojavljuju kao gasitelji tih problema i na takav način sebi osiguravaju status regionalnih lidera

-Dvojac Vučić- Dačić sebe pokušavaju predstaviti kao vodeće regionalne lidere, koji garantiraju stabilnost i mir u regionu. To je samo djelimično točno, jer način na koji to ostvaruju je razotkriven. Vučić i Dačić konstantno produciraju probleme i krize te se pojavljuju kao rješiitelji i gasitelji tih problema i tako sebi osiguravaju status regionalnih lidera - stoji u najnovijoj analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

Analitičari IFIMES-a upozoravaju kako Aleksandar Vučić praktično primjenjuje Miloševićevu politiku koju kreira Miloševićev nasljednik na čelu "socijalista" - Ivica Dačić.

-Produciranjem problema odnosno kriza i potom njihovog rješavanja oni od objekta postaju subjekt. To je poznata taktika Slobodana Miloševića iz 90-tih godina prošlog stoljeća, koja je doživela fijasko i koja se više ne može nigdje prodati, a kamo li na Zapadu. Ostaje nejasno zašto je Vučić pokleknuo pred Dačićem, koji je protivnik ulaska Srbije ali i Makedonije i Bosne i i Hercegovine u NATO, a ujedno je i protivnik ulaska Srbije u članstvo EU. Predsednik Vučić je osoba, koja na kraju plaća račune za djelovanje Dačića, Aleksandra Vulina, Marka Đurića i drugih jastrebova iz svog tabora, jer se javnost teško može oteti utisku da iza takvih politika ne stoji sam Vučić - upozoravaju analitičari IFIMES-a.

Ocijenjuju kako je Aleksandar Vučić nekadašnji Miloševićev pristup još dodatno sofisticirao i nadogradio.

-Aleksandar Vučić sve više postaje otvoreno prvorazredno pitanje ali i problem za međunarodne dužnosnike. Zapad je se mnogo toga naučio na Zapadnom Balkanu 90- tih godina prošlog stoljeća. Od Slobodana Miloševića su naučili da jedno govori, drugo misli, a treće radi. Značajan broj ključnih europskih i svjetskih čelnika je uz pomoć svojih obavještajnih službi shvatio, da je Vučić nekadašnji Miloševićev pristup još dodatno sofisticirao i nadogradio. Zbog toga su svesni svoje odgovornosti pred domaćim javnostima, ali i zbog svog kredibiliteta i kredibiliteta svojih politika, da moraju pod dodatnu lupu staviti Vučića i njegovu politiku, koja sve više postaje faktor destabilizacije - stoji u analizi.

Podsjećaju kako je najveća odgovornost na njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

-Od evropskih čelnika najveća odgovornost je na njemačkoj kancelarki Angeli Merkel (CDU), koja troši novac njemačkih poreskih obveznika u Srbiji, a zauzvrat joj se kao bumerang zbog podrške Vučiću vraća destabilizacija Zapadnog Balkana. Još jedan politički paradoks je vezan za Vučića, naime, još uvek je kao predsjednik Republike Srbije istovremeno i predsednik Srpke napredne stranke (SNS) što dovodi u pitanje njegov demokratski kapacitet - navode analitičari IFIMES-a.

Ocijenjuju da je ulogu srbijanske premijerke derogirao na razinu „političke ikebane“.

-Vučić je suspendirao demokraciju u Srbiji, koju je pretvorio u društvo jednog lica, a premijerku Srbije Anu Brnabić i njenu ulogu derogirao na razinu „političke ikebane“. To se pokazalo i na primjeru produciranja krize u Makedoniji i obavljenom telefonskom razgovoru predsjednika Srbije Vučića sa premijerom Makedonije Zaevim. Gdje je u svim tim događanjima i razgovorima premijerka Srbije Brnabić, koja bi trebala razgovarati sa svojim kolegom premijerom Makedonije, a ne Vučić kao predsjednik države, koji ima ceremonijalne ovlasti - stoji u analizi.

Smatraju kako je riječ o nastavku političke prakse započete u eri Borisa Tadića.

- Povijest se u Srbiji ponavlja, jer je tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić (DS), neustavno uveo predsjednički sustav, a premijeru Srbije dodjeljena je dekorativna uloga. Na isti način neustavno je to uradio predsjednik Vučić - poručuju iz IFIMES-a.

Upozoravaju da je Srbija uključena u brojne aktivnosti, koje doprinose destabilizaciji pojedinih država.

-Poznato je, da je Srbija uključena u podršku opoziciji u Crnoj Gori, čiji je jedan dio pokušao izvesti državni udar u listopadu 2016.godine i svrgnuti sa vlasti Mila Đukanovića (DPS). Takođe poznata je podrška Vučića Miloradu Dodiku (SNSD) i njegovoj politici, koja ugrožava teritorijalni integritet i stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini i regionu. Uloga Srbije u događanjima u Makedoniji je najaktuelnija i može producirati duboku krizu u regionu.

Vjeruju da je iza svega skrivena nakana preimenovanja srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu u prvu rusku vojnu bazu na teritoriju Srbije.

-Analitičari smatraju, da je provođenje političkog mobinga nad vlastima u Makedoniji dio strategije, kojom bi se pored navodno već postojeće albanske opasnosti dodala i izmišljena makedonska opasnost Srbiji odnosno stvorio ambijent, koji bi opravdao dodjeljivanje diplomatskog statusa srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu, koji bi uskoro mogao službeno postati prva ruska vojna baza na teritoriji Srbije. Pri tome glavnu ulogu ima Dačić - ocijenjuju analitičari IFIMES-a.

Analitičari IFIMES-a smatraju, da regionalni balkanski teatar, kojeg svakodnevno priređuje Aleksandar Vučić mora prestati.

-Srbija kroz politički mobing, obavještajno djelovanje i destabilizaciju ne smije ometati suverene države da samostalno donose odluke o svojoj sadašnjosti i budućnosti. Pri tome je najveća odgovornost Njemačke, jer se Vučić često otvoreno poziva na kancelarku Merkel i Njemačku i njenu podršku, a ona mora sada obuzdati i zauvjek zaustaviti Vučića u svojim namjerama - stoji u analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

 

J. Zd.