Danas se održava Središnja komemoracija u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije koju organizira Počasni bleiburški vod, a pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora je saborski zastupnik Ante Sanader. U ime Vlade na središnjoj komemoraciji nazoče ministar uprave Lovro Kušćević te ministar branitelja Tomo Medved, a izaslanica predsjednice Republike na komemoraciji je predstojnica njezinog ureda Anamarija Kirinić.

Na komemoraciji na Bleiburškom polju ove godine osim svete mise, neće biti političkih govora. Biskupijski administrator u Klagenfurtu Engelbert Guggenberger je odbio izdati suglasnost da jedan od hrvatskih biskupa predvodi svetu misu, a mjerodavne kotarske vlasti u Voelkermarktu su bleiburšku komemoraciju okarakterizirale kao javni skup.

Program komemoracije započeo je u 11 sati molitvom kod Hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega je procesija krenuls prema Bleiburškom polju.

Početak službenog dijela komemoracije na Bleiburškom polju započinje u 12 sati svetom misom, a u 13,35 sati bit će održana molitva za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijedi te će u 13,45 sati biti polaganje vijenaca.

Program završava u 14 sati odjavnom riječi glasnogovornika Počasnoga bleiburškog voda velečasnog Ante Kutleše.

Od dva prosvjeda koja su u organizaciji ljevičarskih organizacija bila najavljena za danas, a koji su upereni protiv okupljanja na Lojbaškom polju, dopušten je samo jedan. Riječ je o prosvjedu koji organizira Martin Diendofer iz organizacije „Neovisna ljevica“ (Unabhängige Linke), a održava se u samom središtu Bleiburga. Tamo su i predstavnici Radničke fronte koji su na svom Facebooku objavili fotografiju temeljem koje se vidi da na spomenutom protuprosvjedu nose jugoslavensku zastavu.

 

M.M.