Prva isporuka ruskog sustava proturaketne obrane stigla je u Tursku, priopćilo je u petak tursko ministarstvo obrane, u potezu koji je približio tu zemlju američkim sankcijama i novom sporenju s Washingtonom.

Ministarstvo obrane navodi u priopćenju da je "prva isporuka opreme" sustava protuzračne obrane S-400 stigla u zrakoplovnu bazu u blizini turske prijestonice Ankare.

SAD je odlučno zatražio od članice NATO-a Turske povlačenje iz ugovora s Rusijom, vrijednim   više od dvije milijarde dolara, upozoravajući Erdoganovu vlast da će se suočiti s ekonomskim sankcijama ukoliko nastavi s nabavkom ruskog sustava. Također, SAD je priopćio da Turskoj neće biti dopušteno da sudjeluje u programu proizvodnje visoko sofisticiranih borbenih aviona F-35.

SAD je u više navrata upozorio kako je ruski sustav inkompatibilan s NATO-ovim sustavima i predstavlja prijetnju programu  F-35.

Ugovor s Rusijom, prvi takav ugovor Rusije s jednom članicom NATO-a, također je izazvao zabrinutost da se Turska dodatno približava ruskoj sferi uticaja.

Turska odbija popustiti pod američkim pritiskom, insistirajući da je izbor nabavke vojne opreme pitanje nacionalnog suvereniteta, prenosi AP.

 

M.M.