Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta koje se održava u Strasbourgu zastupnici su raspravljali o Izvješću o Bosni i Hercegovini. Sudjelujući u plenarnoj raspravi, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol kritizirao je međunarodnu zajednicu zbog situacije u Bosni i Hercegovini ali je i upozorio na to da Hrvatima u BiH prijeti politička likvidacija.

'Stabilnost i dugoročni opstanak Bosne i Hercegovine mogu se postići samo reformom izbornog zakona kojom bi se osiguralo da i Hrvati, kao jedan od tri konstitutivna naroda, mogu sami izabrati vlastite političke predstavnike. U tom smislu, ovo Izvješće nedvojbeno poziva na provedbu izborne reforme i implementaciju presude u predmetu Ljubić, što podržavam. Njime se, s druge strane, nažalost podržava provođenje izbora po sadašnjem protuustavnom izbornom zakonu, čime se nagrađuju oni koji ne žele pošten i pravedan dogovor, a to su prvenstveno bošnjački političari predvođeni Strankom demokratske akcije i Bakirom Izetbegovićem.

Hrvatima, građanima Europske unije, nameću se nelegitimni predstavnici na razini Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a sve zbog hegemonističkih težnji iz redova Bošnjaka. Nažalost, najveću odgovornost za ovakvu situaciju snosi tzv. međunarodna zajednica (uključujući EU), koja je oduzela Hrvatima mehanizme zaštite vlastitih kolektivnih prava još prije dvadeset godina. Moralna je i politička dužnost Europske unije i Sjedinjenih Država riješiti problem koji su sami stvorili i spasiti Hrvate u BiH od političke likvidacije koju im pripremaju u Sarajevu.' - kazao je Sokol.

 

M.M.