Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je u Sarajevu s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, te članovima Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem. Nakon razgovora, Čović i Grabar-Kitarović izašli su pred novinare. Hrvatska predsjednica tom je prigodom upozorila kako je ključno da nakon izbora u listopadu ne dođe do potpune paralize procesa u BiH.

-Protokol državnih posjeta uvijek je takav da je vrijeme ograničeno, ali svakako ćemo nastaviti razgovarati i tijekom službene večere. Posebno me veseli biti danas u Sarajevu i pružiti potporu, kao prijatelj BiH, kao predsjednica jedne od najbližih država BiH koja vam želi samo dobro. Drago mi je da smo se dogovorili da ćemo intenzivirati našu komunikaciju i prionuti na rješavanje otvorenih pitanja. 

Istaknula bih ogroman potencijal koji Hrvatska i BiH imaju u međunarodnim odnosima. Ulagači pokazuju koliko je Hrvatskoj važna Bosna i Hercegovina. Hrvatska je uložila gotovo milijardu eura u gospodarstvo BiH, najviše ulažemo, a naša razmjena iznosila je gotovo 6 milijardi eura, nadamo se kako će se taj trend nastaviti. Postoje brojna područja daljnje suradnje, ali prije svega je tu orijentiranost između naše dvije države koje dijele granicu. Prošli puta sam rekla kada sam bila tu - Hrvatska geografski grli Bosnu i Hercegovinu - kazala je tom prigodom hrvatska Predsjednica.

Kazala je kako upravo iz Sarajeva želi poslati nekoliko ključnih poruka.

-Posljednjih se tjedana puno toga izvlačilo iz konteksta ili mi se stavljalo na dušu nešto što ja nisam rekla. Dijalog je uvijek najbolji put. Pa kao predsjednica RH želim reći da je moja prva dužnost štititi interese Hrvatske i hrvatskog naroda, ali i graditi mir sa svim državama, posebno sa susjednim.

Dijelimo s BiH 1001 kilometar granice, kao provednica Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, moramo pratiti što se događa u BiH, to se nikako ne može tumačiti miješanjem u unutarnja pitanja, jer polazimo od temeljnih načela na kojima stoji BiH, a ne partikularnim interesima. BiH je posebna zbog ravnopravnosti konstitutivnih naroda. Mnogima je u svijetu to teško razumjeti, a neki, na žalost, težište stavljaju na jedan od dva elementa - podsjetila je.

Podsjetila je da su Hrvati u BiH konstitutivan narod.

-Čekamo odgovore na upitnik od EK, kako bi BiH što prije stekla status kandidata. Taj je put RH prošla i znamo koliko je zahtjevan i koliko se ponekad doima nepravednim. Želimo BiH, kao susjednoj državi i domovini hrvatskoga naroda, pružiti svu potrebnu pomoć da taj put što prije prođe. 

Naše dvije države dišu zajedno. Posebno nam je bitno što je BiH domovina i hrvatskoga naroda. Bojim se da se često promatra kao 'igra nultog zbroja'. Da je dobitak jednog naroda gubitak za drugi. To nije tako. Hrvati u BiH jesu njezin konstitutivni narod, koji želi ništa drugo, nego mir Bošnjacima i Srbima - istaknula je.

Upozorila je kako je ključno osigurati da nakon izbora ne dođe do paralize procesa u BiH.

-Hrvati nisu nikada bili nacionalna manjina u BiH i neće nikada pristati na to. U ovom trenutku je ključno osigurati da BiH nakon izbora ne završi u paralizi. Dogovor oko reforme izbornog zakonodavstva, a znamo da je jedan od temelja pravne države.

Ja ne želim da vam zakonodavstvo pišu međunarodne institucije, želim da to učinite sami i to je sva bit mog angažmana u okviru trećih država. Za to je potrebna politička mudrost i nadam se da će je u BiH naći. Spremna sam vam pružiti svu potporu, BiH neće imati većeg zagovornika od Hrvatske na putu prema EU - podsjetila je.

Hrvatski narod u BiH vidi jedan od najsnažnijih motora integracije BiH u Europu.

-Sigurna sam da dijelimo uvjerenje kako je suradnja naših država od najveće važnosti. Perspektiva članstva BiH u EU je od velike važnosti. Uvjerena sam da je hrvatski narod u BiH jedan od najsnažnijih motora integracije BiH u Europi - rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Komentirala je i pitanje izgradnje Pelješkog mosta te naglasila kako je to pitanje povezivanja hrvatskog teritorija te teritorija Europske unije.

-Izvijestila sam da je predsjednik EK Juncker poslao premijeru Plenkoviću pismo da nema nikakvih prepreka za izgradnju Pelješkog mosta. To pitanje apsolutno nije upereno protiv BiH. Sami gabariti se pregovaraju od 2006. godine kako bi se omogućila nesmetana plovidbe te neškodljiv prolaz u skladu s međunarodnim pravom i međunarodnim konvencijama.

To je pitanje povezivanja hrvatskog teritorija te teritorija Europske unije. To će također rasteretiti i Neum i omogućiti da se razvije kao turistički grad, a ne da se sve svodi na kolone tijekom ljeta. Pelješki most je unutarnje pitanje Europske unije, nadam se da ćemo to do kraja raščistiti - rekla je predsjednica Grabar-Kitarović. 

Odgovarajući na novinarski upit, osvrnula se i na izjave o tisućama radikaliziranih islamista u BiH.

-Sigurnost i ekstremizam je pitanje za sve naše države. Moramo surađivati i razmjenjivati podatke kako bi se spriječili napadi na državljane, resurse. Mislim da je buka u kanalu rašćišćena nakon susreta naših službi. Ono što vjerujem da je pozitivan ishod svega jest da su službe počele snažnije surađivati i razmjenjivati podatke. Ja sam tu apsolutno za daljnji razvoj suradnje. Mislim da možemo bolje suraađivati i mislim da idemo u tom smislu

Tijekom dana Kolinda Grabar-Kitarović razgovarat će i s članovima kolegija Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH te s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Nakon toga predsjednica Grabar-Kitarović odvojeno će se sastati i s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH Valentinom Inzkom a na kraju će uslijediti susret s predstavnicama udruge majki Srebrenice.

 

M.J.