Očito zabrninuti zbog podizanja cijelog niza optužnica protiv bivših pripadnika ARBiH iz SDA oštro zahtijevaju da se prilikom imenovanja glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće konačno ispravi nacionalni debalans koji je trenutno prisutan na čelnim funkcijama u pravosudnim institucijama BiH.

-Tražimo da Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće imenuje osobu visokih moralnih i profesionalnih kvaliteta iz reda Bošnjaka koja nije pod uticajem politike i koja će se znati suprotstaviti bilo kojoj vrsti pritisaka - kaže se u u priopćenju SDA.

U nastavku navode kako ne mogu prihvatiti činjenicu da se na čelne funkcije u pravosudnim institucijama u mandatu trenutnog VSTV-a u pravilu imenuju nebošnjaci.

-Osim što je time ugrožen  nacionalni balans koji je  ustavna i zakonska obaveza, svojevrsnim etničkim čišćenjem Bošnjaka sa čelnih funkcija dovodeno je u pitanje i povjerenje u kompletan sistem pravosuđa - stoji u priopćenju SDA.

Iz vodstva ove stranke se također pitaju "da li se Bošnjaci uklanjaju sa čelnih pozicija u pravosuđu kako bi se mogla realizirati kampanja u kojoj se po svaku cijenu na optuženičke klupe dovode visoki oficiri i vojnici Armije RBiH, i na takav način pokušava napraviti vještački etnički balans u procesuiranju ratnih zločina?"

Pri tome navode da se pri tome "izbjegava podizanje optužnica i procesuiranje oficira oružanih formacija koje su vršile agresiju na BiH, iako su zločini koje su počinili bili sistematski, organizovni i masovni".

-Također smo svjedoci da se pravosuđe, koje je pod očeglednim uticajem određenih političkih krugova, izbjegava uhvatiti u koštac s teškim djelima korupcije, ali i sa krivičnim djelima koja se odnose na direktne i javne nasrtaje na ustavni sistem BiH - navode iz SDA.

Priopćenje završavaju riječima da će se "svim dozvoljenim sredstvima suprotstaviti takvoj nedopustivoj praksi i poduzeće sve korake koji budu neophodni da se ona dokine".

 

M.J.