Stranka demokratske akcije (SDA) smatra usvajanje Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH i europskom putu BiH direktnim miješanjem u unutarnja pitanja BiH i štetnim aktom, koji je protivan duhu dobrosusjedskih odnosa.

-Bavljenje izmjenama Ustava i zakona Bosne i Hercegovine od strane zakonodavne vlasti susjedne države predstavlja grubi pokušaj povrede suvereniteta Bosne i Hercegovine. Nadležnost za zakone Bosne i Hercegovine, pa i Izborni zakon, imaju isključivo tijela zakonodavnih vlasti sačinjena od demokratski izabranih predstavnika građana i naroda Bosne i Hercegovine - priopćeno je iz SDA-a.

Iz SDA poručuju da su međusobni odnosi dvije države "dovedeni u pitanje agresijom na Bosnu i Hercegovinu".

-Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska su kao potpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma preuzele obvezu uzajamnog poštivanja suvereniteta i to je jedini način da se međusobni odnosi, dovedeni u pitanje agresijom na Bosnu i Hercegovinu, stabiliziraju i unapređuju - poručili su iz ove stranke.

Hrvatski sabor optužili su i za "pokušaje utjecaja i po pitanju procesuiranja ratnih zločina".

-Hrvatski sabor, nažalost, ulazi i u područje suvereniteta pravosudnih vlasti Bosne i Hercegovine, pokušavajući da utječe na ciljeve rada, između ostalog i po pitanju procesuiranja ratnih zločina - priopćeno je iz SDA.

Iz SDA podsjećaju da je prije nekoliko dana, podnoseći Izvješće Vijeću sigurnosti UN-a, u ime Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, tužitelj Serge Brammertz naglasio da "vlasti Republike Hrvatske ne ispunjavaju svoje obveze u procesuiranju ratnih zločina, te da provode politiku promoviranja nekažnjivosti zločina".

-Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska treba da ispunjavaju preuzete obveze prema međunarodnim sudskim tijelima UN-a, sa posebnim aspektom poštivanja presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, posebno onih koje tretiraju udružene zločinačke poduhvate - poručuju iz SDA.

Zalaganje jedne članice EU-a za ispunjavanjem međunarodnih normi, u SDA vide kao "nasrtaja na suverenitet Bosne i Hercegovine".

-Umjesto nasrtaja na suverenitet Bosne i Hercegovine i njenih institucija, koji nikada neće uspjeti ali će uvijek nanositi štetu, od najveće je važnosti da na temelju istine o prošlosti radimo u interesu pomirenja i uspostavljanja povjerenja radi budućnosti novih generacija - stoji u priopćenju SDA.

Na koncu, pozivaju na izgradnju dobrosusjedskih odnosa.

-Dobrosusjedske odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske moguće je graditi samo uz puno međusobno uvažavanje i poštivanje međunarodnog poretka i prava - dodaje se u priopćenju.

 

M.M.