Inspektorat Republike Srpske donio je rješenje kojim je rektoru Sveučilišta za poslovne studije Radovanu Klincovu naređeno da poništi diplomu izdanu na ime Osmana Mehmedagića Osmice, ravnatelja Obavještajno sigurnosne agencije BiH, te da u Službenom glasniku RS ovu diplomu proglasi ništavnom.

Ova je informacija BHRT-u potvrđena iz inspektorata RS-a, javljaju mediji u BiH.

Naime, Inspektorat Republike Srpske donio je 5. kolovoza rješenje o poništenju diplome koja je izdana 21. rujna 2007. godine.

Početkom godine Tužiteljstvo BiH je pokrenulo istragu o lažnim diplomama i tada su zatražili od svih sigurnosnih agencija da dostave diplome o završenom obrazovanju. Sve sigurnosne agencije u BiH su dostavili te podatke, osim OSA-e na čijem je čelu upravo Mehmedagić.

Osman Mehmedagić Osmica spornu je diplomu na ovom sveučilištu u Republici Srpskoj stekao još 2007. godine.

Analitičari vjeruju kako je cijeli niz afera pokrenut kako bi se interes javnosti okrenuo sa sporne Mehmedagićeve diplome.

Čelnom čovjeku OSA-e, Osmanu Mehmedagiću u studenom ove godine istječe mandat na čelu obavještajne agencije.

Politički predstavnici Hrvata i Srba u BiH određeno vremensko razdoblje upozoravaju kako obavještajni sustav u BiH treba vratiti pod parlamentarni nadzor a za propuste na ovom planu prozivaju upravo Osmana Mehmedagića, osobu od iznimnog povjerenja Bakira Izetbegovića.

 

M.J.