Ovu nedjelju održani su prijevremeni lokalni izbori u nekoliko gradova i općina u Hrvatskoj, koji su bili raspisani uglavnom zbog neizglasavanja lokalnih proračuna za 2014. godinu. Pa pogledajmo kako je na izborima prošao tzv. 'Savez za Hrvatsku'.


Savez za Hrvatsku osnovan je 5. veljače ove godine, pompoznim fotografiranjem čelnika osam političkih stranaka domoljubne orijentacije. Sami prijevremeni izbori raspisani su 23. veljače, nakon odluke Vlade od 20 veljače. Izbori su održani u Tuhelju, Glini, Đurđevcu, Čavlima, Kutjevu i Zadvarju. Obzirom na činjenicu da je u trenutku raspisivanja izbora Savez već postojao, postojalo je i sasvim dovoljno vremena za organizaciju sudjelovanja na ovim izborima. Naravno, ako se netko htio organizirati. I znao.

U Tuhelju niti jedna od stranaka koje čine Savez za Hrvatsku nije izišla na izbore. Toliko o novoj snazi. No, to je tek početak.

U Glini su samostalno izišle Hrvatska zora koja je osvojila solidnih 4,62% posto glasova (to su vjerojatno prvi izbori na kojima je sudjelovala ta stranka) i A - HSS koja je osvojila tek1,67%. Da su te dvije stranke izišle zajedno, prešle bi izborni prag od 5%, zauzele bi četvrto mjesto i imale bi jednog vijećnika u glinskom gradskom vijeću. Ovako su rasule glasove koje su podijelile stranke i koalicije koje su prešle prag: HDZ-ova koalicija, SDP-ova koalicija, SDSS i Demokratska partija Srba. Ostale stranke iz Saveza nisu sudjelovale na ovim izborima.

U Đurđevcu još gora situacija. Ovdje su odvojeno na izbore izišli Hrast koji je dobio 3,08%, A-HSS koji je dobio 2,97% i ABH koji je dobio 2,55%. Sve tri stranke su ostale ispod izbornog praga. Da su išle zajedno, možda bi dobile gotovo 9% glasova i najmanje jednog zastupnika, i bili bi četvrta politička snaga u gradu. Ovako, svoje su glasove podijelili neovisnoj pobjedničkoj listi, HDZ-u, SDP-u i HNS-u.

U Čavlima nije bilo nikog iz Saveza.

U Kutjevu su uz HDSSB na izbore izišli i HSP i A-HSS. Naravno, odvojeno. HDSSB je osvojio 20,69% i plasirao se iza HDZ-a i SDP-a, HSP je osvojio 5,74%, a A-HSS 1,82%. Odvojenim izlaskom na izbore izgubljen je najmanje jedan mandat u gradskom vijeću. Da su stranke saveza išle zajedno na izbore, bili bi jači od HDZ-a, a možda i od SDP-a.

I na kraju, u Zadvarju nije bilo nikog iz Saveza.

Od osam stranaka koje čine savez, na izbore je izišlo njih šest: HZ, A-HSS, Hrast, ABH, HSP i HDSSB. Zavjet za Hrvatsku i Obiteljska stranka nisu sudjelovale. U općinskim izborima nitko nije sudjelovao, Savez je pokazao svoju prisutnost tek u gradovima. Može se zaključiti da te stranke ni ne postoje u manjim sredinama, osim HDSSB-a u Slavoniji. Potpuno je izvan pameti da nitko nikoga nigdje nije međusobno podržao i nitko s nikim međusobno nije koalirao. Samim nekoaliranjem izgubljena su najmanje tri lokalna mandata. Kao da su se djeca igrala.

Da nije toliko jadno, bilo bi još jadnije. Rezultati za plakati. Teška sramota. I uopće nije važno je li sramotna mogućnost da je Savez kukavičje jaje SDP-a izlegnuto da se razbije homogenizacija domoljubne opcije, mogućnost da se radi o narcisoidnim ljudima kojima je zajedničko samo to da se precjenjuju, mogućnost da se radi o ljudima koji ne znaju brojati ili mogućnost da se radi o ljudima koji ne razumiju izborni sustav.

Već je ovo sasvim dovoljno da ih se zauvijek prekriži i ne uzima u obzir ubuduće. Bolje odmah, nego se još jednom razočarati zbog gluposti (ili možda podvale) hrvatske političke desnice.

 

 

Vladimir Jazić