Poznata je izreka: „Narod koji ne poznaje svoju prošlost osuđen je na ponavljanje grješaka iz te prošlosti!“

Istina je to zbog koje i danas postoje radikalne podjele u hrvatskom narodu, po premijeru 'ili mi ili oni', jer 'oni' ne žele prihvatiti pravu spoznaju o našoj prošlosti a istina je jedina koja nas, i jedne i druge, može osloboditi okova prošlosti!

Dana 21.lipnja, 'mi' ćemo se pokloniti ostacima pobijenih na jami Jazovka a 'oni' će tih lipanjskih dana narikati nad sablasno praznom Šaranovom jamom, navodnom grobnicom ustaškog logora Jadovno!

Jazovka

Prema poznatim i materijalno potvrđenim podacima zasnovanim na iskapanjima izvršenim tek nakon hrvatskog osamostaljenja-1990., u prvom dijelu jame Jazovke pronađeno je 476 kostura. Ondje su ubijeni i u jamu pobacani pripadnici hrvatskih vojnih postrojba koje su partizani bacili u tu jamu nakon bitke kod Krašića 1943., ali i 'narodni neprijatelji' nakon završetka Drugoga svjetskog rata, u svibnju i lipnju 1945., među kojima su bili i ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre, odvedeni iz zagrebačkih bolnica 1945., isto tako poubijani i bačeni u jamu.

Punih 45 godina to partizansko zvjerstvo bila je tabu-tema antifašističkih, 'crvenih fašista', pristup jami bio je strogo zabranjen!

Dakle, 'oni', partizani, komunisti, antifašisti ali i njihovi potomci znali su dobro što su učinili, znali su i mjesto zločina ali su napravili još jedan zločin više prešutjevši to što su učinili, jer zločin je i prikrivanje istoga, zar ne!?

'Antifašisti', kao da su nakon 'oslobođenja' striktno poslušali nalog Vicka Krstulovića u kojem stoji i ovo:

„Treba izbrisati svaki trag zloduha fašističke vladavine.

Tako je potrebno i da se sravne sa zemljom svi vanjski znakovi, po kojima bi se razaznavalo mjesto, gdje su se dizala takva groblja“(ustvari stratišta!, op. a.) itd…; očito, trebalo je duboko zakopati istinu o 'antifašističkim' zločinima!

Šaranova Jama, kod Jadovna

Danas, 21.lipnja ponovno smo svjedoci zloporabe Šaranove jame i pokušaja stvaranja nekakvog lažnog političkog obreda.                         

Organizatori skupa kod Šaranove jame (pod patronatom etički osuđenog veleizdajnika Milorada Pupovca) bili su još krajem devedesetih obaviješteni kako na dnu te jame nema tragova nikakvih žrtava, pa ni žrtava iz logora Jadovno.

Također, oglušili su se na sve savjete i informacije koje im je zadnjih nekoliko godina davao dr. Srećko Božičević, legenda hrvatske speleologije, izuzetni znalac i znanstvenik koji je u Geološkom institutu cijeli radni vijek istraživao špilje i jame hrvatskog krša. I on je organizatorima ukazivao na nesklad činjeničnog stanja i njihove priče.

Ali i ovoga puta političko-žandarske metode bile su jače od znanosti i bilo kojih stručnih rezultata. Organizirana je komemoracija žrtvama na očigledno potpuno krivom mjestu, ismijavajući time svaku stvarnu žrtvu i istinu o događanjima iz 1941. godine.

O čemu se radi?

Navedeno treba ponoviti stoti put: „Jedini problem u priči o Šaranovoj jami, a na sličan način i u cjelokupnoj paradigmi hrvatskog života u šaranovim jamama, jest krajnje jednostavan. Naime, SPELEOLOŠKA I DRUGA ISTRAŽIVANJA - PRIJE I NAKON 1990. - UTVRDILA SU DA SE U ŠARANOVOJ JAMI NE NALAZI NITI JEDAN LJUDSKI KOSTUR.

S ovom jednostavnom i lako provjerljivom činjenicom upoznati su svi zainteresirani, naročito oni koji dižu najveću i sve učestaliju javnu dreku oko Šaranove i drugih naznačenih šaranovih jama u Hrvatskoj.

Što bi to trebalo značiti?

-Da se radi o ludima i zbunjenima?

Ne, nikako!

Radi se o svjesnoj, sustavnoj i stručnoj razgradnji hrvatskih državnih, nacionalnih i socijalnih interesa, a Šaranova jama i šaranove jame sredstva su pomoću kojih se to ostvaruje.

Ili kako narodna izreka kaže: 'Tuku nas i tući će nas sve više, dokle god pristajemo to podnositi i plaćati'(Josip Jurčević, dr. sci.)!“

Ovo tim više što su antifašističko-komunističke vlasti po završetku rata, 1945., imale dovoljno vremena-punih 45 godina, iz jame/jama izvaditi sve kosture na svijetlo dana, žrtve forenzički obraditi, pa bi i Slavko Goldstein mogao dostojno pokopati svog oca kao i Boris Tadić svoga 'dedu'!?

Ali, to nisu učinili jer u jami, istraženoj-Šaranovoj, nema nijednog kostura niti ga je ikada bilo…a to dobro znaju svi mjerodavni u ovoj državi, od Sabora i Vlade do Predsjednice; dobili su čak i snimljeni film koji svaki hrvatski građanin može pogledati na slijedećem linku:

A velikosrpskom 'vikaru', Aleksandru Vulinu trebalo bi zabraniti dolazak u Hrvatsku jer taj politički idiot pred sablasno praznom Šaranovom Jamom vrijeđa najveću svetinju hrvatskog naroda, blaženog, već sutra svetog Alojzija Stepinca…a time i cijeli hrvatski narod!

 

Damir Kalafatić