Nezamisliva mržnja pojedinaca u današnjoj Hrvatskoj prema hrvatskom narodu, prevršila je svaku mjeru. Brojne mrzitelje po 'defaultu', mogu donekle i razumijeti. Njih su tijekom desetljeća 'sklepali', odgajali i odgojili prednici prepuni mržnje prema svemu hrvatskom i uistinu treba proći nekoliko naraštaja da bi se u takvima izgubio osjećaj sličan mržnji negdašnjih mađarona, talijanaša itd. Nikako ne razumijem lakoću kojom pojedinci iskrivljuju činjenice, iako znam da to rade kako bi opravdali svoju mržnju.

Tu se posebno ističu znanstvenici, kojima zamjeram što krše temeljno znanstveno načelo a to je znatiželja i istraživanje, propitivanje istine, pa i kad se misli da je neupitna! Tako znanost funkcionira. Da smo prihvaćali neupitnim stvari oko sebe, još bi bauljali u Kamenom dobu. Nasuprot tomu, neki se u svrhu dokazivanja svoje izopačene mržnje, drže dogmi zločinačkih sustava, dogmi koje su skovane u svrhu objeda prema hrvatskome narodu, kako bi ga se i nakon rata (i onog i ovog) držalo manje vrijednim i nesposobnim za vlastitu političku suverenost i upravljanje svojom državom.

Tomu je primjer nedavni razgovor prof.dr.sc. Ive Goldsteina za u Intervjuu tjedna za HRT (https://direktno.hr/direkt/goldstein-o-bleiburgu-i-jasenovcu-neprihvatljivo-govoriti-da-su-sve-zrtve-iste-150765/), u kojem na neshvatljivo rasistički način dijeli žrtve, a istinite činjenice drugih istraživača povjesničara drži revizionizmom. Je li uvaženi profesor (srednjovjekovne) povijesti, doista misli da bi primjerice, trebalo zločine masovnih likvidacija u Vinici i Katynu i dalje pripisivati zloglasnim nacistima i nakon što su devedesetih Rusi priznali zločine koje je počinio zloglasni NKVD po izravnoj zapovijedi Staljina i užeg rukovodstva SSSR-a! Zbog te istine, strijeljan je prof.dr.sc. Ljudevit Jurak, časni hrvatski znanstvenik, patolog i sudski medicinar, član međunarodne skupine koja je istraživala zločine u Vinici (Ukrajina) i utvrdila da su Sovjeti počinili zločin. Strijeljan je od komunističkih jugoslavenskih vlasti, jer se nije htio odreći istine o sovjetskim zločinima! Da je odustao od svog potpisa, od istine, spasio bi život! Drugi hrvatski znanstvenik Eduard Miloslavić, isto tako časni i ugledni hrvatski i svjetski znanstvenik, imenovan je u International Committee of Red Cross 1943., u skupinu koja je ispitivala zločin u Katynskoj šumi (u 7 velikih jama je ubijeno 21.768 poljskih časnika i dočasnika). Kako je i Miloslavić objavio i potpisao izvješće o zločinu koji su učinili Sovjeti, osuđen je 1945. na smrt u odsutnosti, jer se od komunističkih vlasti 1945. spasio bjegom u SAD. Oba časna znanstvenika su bili krivi, jer su masovne pokolje pripisali ''prijateljskoj sovjetskoj Rusiji'' te su ''svjesno i zlonamjerno vršili propagandu protiv prijateljske Sovjetske Rusije''.

Ima li takvih istinoljubivih znanstvenika u nas danas? Ima profesore Goldstein, ima! Fraza kojom se neprestano manipulira u agitpropovskoj maniri je ''revizionizam''! Tu riječ, ja bih promijenio u 'ispravku netočnog navoda', jer nije istina (s time se i Vi danas slažete) da je u Jasenovcu ubijeno 700 tisuća ljudi, jer nije istina da se u logoru Jadovno i Šaranovoj jami u Lici nalazi broj žrtava koji se u medijima često navodi kad je Komisija za popis žrtava rata Saveznog izvršnog vijeća (Vlade) SFR Jugoslavije iz 1964. poimenično u logoru Jadovno utvrdila 1.794 žrtve. Nakon što su rezultati te (državne!) komisije stavljeni pod embargo, u narednim desetljećima su iznošene procjene od 15 do 72 tisuće žrtava. Nije istina da su ubijeni u Jasenovcu ljudi, koji su 5. prosinca 1943. u K. Sućurcu poginuli od savezničkog bombardiranja u župnoj crkvi za vrijeme mise, a i danas se vode u Jasenovac Research Institute u New Yorku! Nije istina još puno toga ili je možda istina?

Znanstvenik, povijesničar formata prof. Goldsteina trebao bi biti sretan da se znanstvenom istinom utvrdi što je točno? Je li neka dogma iz totalitarnog sustava istinita ili nije, a ako jest, prestaje biti dogma i postaje povijesna činjenica. Primjerice, CIA je iznijela da se kao komunistički koncentracijski logor, djelatan i 1951. spominje i raniji ustaški logor Jasenovac. U Jasenovcu je u to vrijeme, prema ovom izvješću, bilo zatočeno oko tri tisuće protivnika tadašnjeg jugoslavenskog komunističkog sustava. (/http://www.ekskluzivno.me/kakva-pljuska-za-godlsteina-dokumenti-cia-a-potvrdili-da-je-njegova-izjava-o-jasenovcu-bila-lazna-3041/). Kako povjesničara prof.dr.sc. Ivu Goldsteina ne interesira istina o tom i sudbina i tih logoraša!? Ili ga zanima samo sudbina politički povlaštenih naroda? Možda bi se prilikom razgovora, digao sa stolice, poput njegova strica, ako se spominje Jasenovac u svojstvu logora i nakon 1945.

Nisam iznenađen izjavom Vesne Pusić što je nazvala Komemoraciju žrtvama Bleiburga ''svinjarijom'', ako se osvrnemo na njezin ''background'', kako u političkom djelovanju i odgoju tako i (prema uglednomn odvjetniku Željku Olujiću) školovanju. Za ovo potonje je vrlo interesantno kako mediji ne propituju tvrdnje g. Olujića, za razliku od nekih drugih na političkoj sceni, čiji je navodni krimen prepisivanja, gotovo bez ikakvog značaja u odnosu na Olujićeve tvrdnje (https://kamenjar.com/video-zeljko-olujic-vesna-pusic-nije-zavrsila-srednju-skolu-niti-je-maturirala/). Prava je svinjarija to, što je ova osoba bila birana na visoke funkcije s ne više od 1-2% podrške hrvatskih građana.

U demokratskom društvu bi znanstvenici trebali biti vodeći u traženju istine, bez obzira na rezultate koje će to istraživanje donijeti, ako su istiniti! Međutim, kako reče Soren Kierkegaard: ''Istina je zamka: ne možeš je dobiti a da ona ne dobije tebe'' . Je li se toga boje pojedini ''znanstvenici''? Nadalje, rasizma među žrtvama ali i među zločincima ne smije biti! Zločinac je zločinac, bez obzira na rasu, vjeru, narod , vojnu i bilo koju drugu pripadnost. Isto vrijedi i za nevine žrtve. Nevina žrtva je sveta i sa žrtvom nema rasprave! Nevina žrtva je uvijek u pravu! Je li se Goldstein, koji je za vrijeme diplomatskog razdoblja u svojoj karijeri , predstavljajući demokratsku Hrvatsku u Francuskoj i u uredu držao sliku desetog megaubojice 20. stoljeća, bojao žrtve i da će ga opet sustići Kierkegaard koji je rekao da: ''Tiranin umire i njegova vladavina je gotova. Mučenik umire i njegova vladavina tek počimje''.

Tko je mučenik, tj. nevina žrtva, znamo od početka naše civilizacije, još od Rimskog prava i nikakva totalitarna, pojedincima i nedemokratskim režimima drukčija, njima prikladnija definicija i tvrdnja to ne može promijeniti. Držim upravo sramotnim da pojedini ''znanstvenici'' bilo kojeg naroda, vjere i rase, drže dogme bilo kojeg totalitarnog režima svetim i nepromjenjivim. Takvi ''znanstvenici'' su sramota za znanstvenu zajednicu! Takvi ne mogu sudjelovati u traženju istine jer, kako reče M.L. King: ''Mrak ne može raspršiti mrak, to može samo svjetlo''.

 

Prof.dr.sc. Mihovil Biočić