Dan prije još jednog rođendana bl. Alojzija Stepinca (8.5.1898.-10.2.1960.), zagrebačkog nadbiskupa i kardinala, papa Franjo, koji važi za poniznog i skromnog čovjeka, umjesto da mu je čestitao njegov dan, on ga je, da se ne povjeruje, još jednom „pokopao“, a time rastužio i sve katolike u Hrvatskoj! 

Naime, u razgovoru s dopisnikom HRT-a o kanonizaciji pokojnog kardinala, Sveti Otac je među ostalim izjavio: „Stepinac je bio krepostan čovjek, stoga ga je Crkva proglasila blaženim. No u određenom trenutku u procesu kanonizacije postoje nejasne točke, povijesne točke“, te dodao da je o pitanju svetosti Stepinca mnogo razmišljao i molio se, sve dok na kraju nije zaključio da mora zatražiti savjet srpskog patrijarha Irineja!?

Dakle, ako će o tom za Hrvate itekako važnom pitanju tražiti savjet od Irineja, poglavar Katoličke Crkve time je rekao – sve, odnosno koliko uistinu “poštuje“ lik i djelo Hrvatima već sada Svetog Alojzija Stepinca.

S obzirom da je nešto ranije u službeni posjet primio Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, i s njime također razgovarao o Stepincu, vjerojatno je zlo krenulo i tim nerazumnim činom, jer teško je shvatiti da Papa prima u posjete i čovjeka koji ne poštuje Hrvate, ne dopušta i ništa ne radi na tome da se oko 200 tisuća Hrvata vrati u Bosansku Posavinu i koji neprestano optužuje Hrvatsku kao „zločinačku organizaciju“.

Što će papi Franji reći patrijarh Irinej o bl. Alojzije Stepincu, tim prije što u Katoličkoj Crkvi vidi samo zlo? Kad su ga pitali o položaju Srba danas u Crnoj Gori, prvi čovjek Pravoslavne crkve je izjavio da ga „može usporediti jedino s položajem Srba u Hrvatskoj u doba Nezavisne Hrvatske Države“.

Pljuvao je i bljuvao Irinej i o papi Franji i biskupima u Crkvi u Hrvatskoj, a sada se od njega traži nekakvo mišljenje!

Taj čovjek je također rekao da je nedavni rat mogla spriječiti Katolička Crkva (sic!)? A baš u tom ratu na tisuće katoličkih crkava, sakralih objekata, spomen križeva, kapelica, groblja i drugog uništili su Srbi i njihovi kompanjoni u agresiji na Republiku Hrvatsku.

Srušene katoličke crkve u Hrvatskoj obnovili su vjernici, a oštećene srpske – hrvatska država!

Zna li njegova svetosti Irinej išta o tome?

Kako se uostalom poglavar Katoličke Crkve uopće može savjetovati s nekim ala Irinej, a poglavito o časnom i uvaženom bl. Alojziju Stepincu, kad u svojim govorima i porukama, baš kao ni razni pupovci, nikada ne spominje Hrvatsku, već kad govori o njoj onda priča da se obraća Dalmaciji, Slavoniji, Liki..., što nije ništa drugo nego marginaliziranje, prešućivanje, ignoriranje i blaćenje priznate države, njezinih žitelja, a osobito hrvatskih branitelja i stradalnika hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata koji su u krvavoj borbi pobijedila, prije svega, velikosrpsku osvajačku politiku, u kojoj je dobrim dijelom sudjelovala i Pravoslavna crkva na čijem je čelu patrijarh Irinej!

Hrvati su naivno pristali sudjelovati u nekakvoj Komisiji dvije crkve, koja je trebala „razriješiti“ i pitanje i nedoumice oko bl. Alojzija Stepinca, da bi relativno brzo uvidjeli da su ih Srbi i na tom području preveli kao žedne preko vode!

Drugim riječima, papa Franjo je nažalost svjesno ili možebitno ne pogriješio (?) kad je rekao da mu u svezi bl. Stepinca treba mišljenje jednog Irineja, jer taj ga nažalost može još više odvući na krivi put.

Hrvati bi morali i trebali razmisliti da se njegovoj svetosti patrijarhu Irineju do daljnjeg uskrati dolazak u Hrvatsku, sve dok se ne ispriča za sva zla koja je učinio „hrvatskim pokrajinama“, tj. slobodnoj samostalnoj i nezavisnoj hrvatskoj državi!

Mladen Pavković