Mnogi Hrvati vjeruju da je predsjednica Kolinda pozvala srbijanskog predsjednika Vučića u posjet Hrvatskoj, a to je glupo i neodgovorno. Čudno poimanje hrvatske politike od strane Hrvata! Nije li možda iza tog poziva stao licemjerni ''kancelar'' Plenković? Što se dogodilo sa inicijativom ''tri mora''? Zar se te inicijative nije morala odreći zbog Plenkovića kojemu je bliži Balkan nego li srednja Europa?

Očito, Hrvati još nisu shvatili da Predsjednica nema nikakvih ovlasti i njezinu ovisnost o Plenkoviću kao predsjedniku HDZ-a. Bez Plenkovića ona nema šanse da postane kandidatkinja. On ju je ucijenio. Ako bude izabrana, nadam se da će nam otkriti sve njegove ucjene jer više neće ovisiti o njemu. Hrvati nemaju samo licemjernog premijera nego imaju i licemjerne birače, a to je najveći problem Hrvata kao političke zajednice. Ne bi me iznenadilo da na slijedećim izborima birači izaberu Milanovića ako slučajno uđe u predsjedničku utrku.

Zar Tuđmana nije ucjenjivao i pljuvao udbaš i suradnik Aleksandra Vasiljevića drug Mesić, ali to nije spriječilo Hrvate da ga izaberu za predsjednika. Kakvi licemjeri smo mi Hrvati! Pojedinačno, Hrvati su jako iskompleksirani narod. Danas mnogi plaču za Tuđmanom, a glasali su za Mesića. Međutim, Tuđman je imao veće ovlasti, a ona nema nikakvih. On je birao premijera dok u ovom slučaju hadezeovski premijer i predsjednik stranke bira kandidata HDZ-a za predsjednicu ili predsjednika. To je velika razlika, moramo priznati. Što je Sanader napravio gosponu Hebrangu? Sigurno, neki njezini potezi su i mene razočarali, ali sam shvatio da ih je učinila pod prisilom. Poruka je bila: ''Ili slušaj ili nećeš biti kandidatkinja.''

Uistinu, neki njezin potezi su upitni, a za njih je odgovoran Mate Granić koji je samo ispružena Plenkovićeva ruka u njezinom uredu i koji radi protiv njezinih poteza i naših interesa. Ona ga sada ne smije smijeniti jer iza njega stoji Plenković, ali nakon izbora, ako pobjedi, pod hitno ga mora smijeniti jer Granić je po svojoj prirodi samo običan slugan i okorjeli jugoslaven. Ne smijemo dozvoliti da nam se opet dogodi Mesić jer Milanović je velika opasnost po Hrvatsku u mandatu sa Plenkovićem. Neki misle da su njezine suze Vukovaru bile lažne, ali u to ne mogu vjerovati jer tamo je shvatila sve Plenkovićeve ucjene. Zbog njih su joj tekle suze i zato je moramo podržati na izborima ako želimo sačuvati demokraciju i državu.

Svaki njezin pogrešan potez se dogodio pod prisilom i zato mislim da nju treba podržati. Što biste vi učinili u njezinoj poziciji? Biste li se odrekli kandidature i dozvolili Plenkoviću da nam razori državu i vrati komunizam. Kako ona nema nikakvih ovlasti, predsjednica ima ulogu kraljice, a za Plenkovića to znači: ''Ne talasaj jer ja o svemu odlučujem''. Ako od predsjednice očekujemo da donosi odluke, moramo promijeniti Ustav, ne samo zbog ovlasti predsjednice nego zbog vraćanja Županijskog doma i promjene članka o nacionalnim manjima jer u Hrvatskoj postoje samo etničke manjine. Trebalo bi ponovno vratiti polupredsjednički politički sustav, ako već ne želimo predsjednički. Svi mandati bi morali trajati četiri (4) godine jer je tako najlakše politički urediti državu. Polovicu Sabora bi trebalo birati svake dvije godine da bi izbjegli laži izvršne vlasti.

Mesićeve i Račanove ustavne promjene su stvorile raskol u narodnoj duši i vratile u Hrvatsku diktaturu pod budnim okom UDB-e i KOS-a. Isto tako treba izmijeniti preambulu Ustava jer je Hrvatska nastala u obrambenom ratu protiv srbijanskog fašizma, a najmanje u svjetskom antifašističkom ratu nakon kojeg je decimiran hrvatski povijesni i etnički prostor. Za ovakvu kastraciju Ustava najodgovorniji su napuhani egotist Vlado Gotovac i umišljeni Ivo Banac koji, očito, nisu poznavali načela demokracije. Kakva je to demokracija bez dva doma u Saboru? Kakva je to demokracija u kojoj izvršnu vlast formiraju etničke manjine čiji udio u biračkom tijelu nije ni 5 posto. Što su komunisti željeli to su i ostvarili zahvaljujući navedenoj dvojici demokratskih ''velikana''.

Na koncu, svi moramo priznati da možemo pogriješiti pod prisilom i zato moramo dobro promisliti prije nego se odreknemo predsjednice Kolinde. Ona nam otvara nove mogućnosti, a Premijer nas vraća u komunizam, ukida demokraciju i nameće nam svojim sluganstvom veliko siromaštvo. Mi, birači se moramo riješiti Plenkovića na slijedećim izborima kad to nisu u stanju učiniti članovi HDZ-a. Na slijedećim parlamentarnim izborima glasajmo protiv HDZ-a i SDP-a jer jedino tako možemo sačuvati krvlju stečenu državu. Budimo spremni za dom i domovinu, a to možemo učiniti izmjenom izbornog zakona. Promjenom Ustava i izbornog zakona birali bi ljude umjesto stranaka, a izvršnu vlast prepustili bi predsjedniku države.

 

Srećko Radović