Kako godine idu, sve mi je teže. Neprestano se borim da se Draženovo ime ne zaboravi. Nema dana, a da ne pomislim na njega, da ne pomislim koliko je još mogao dati hrvatskom i svjetskom sportu. Drago mi je da ga se i dalje mnogi sjećaju i kad me susretnu samo pričaju o njemu- rekla nam je uz ostalo gospođa Biserka, majka Dražena Petrovića, vrhunskog košarkaša i velikog čovjeka, koji je nažalost poginuo u prometnoj nesreći 7. lipnja 1993., na autocesti kod njemačkog grada Ingolstadta, samo dan nakon posljednjeg nastupa na kvalifikacijskom turniru za europsko prvenstvo.

 

Zajedno s drugim hrvatskim sportašima, promovirao je ne samo hrvatski sport, već i Hrvatsku u danima kad nam je to najviše trebalo. Nije se poput nekih sramio reći da je Hrvat i da je Hrvatska doživjela agresiju.

 

Bio je jedan od najvećih „hrvatskim ambasadora“, a s pravom su ga nazivali i košarkaši Mozart, prije svega zbog njegovih kvaliteta, koje je pokazivao na terenima diljem svijeta i u dresovima najvećih košarkaških klubova, a poglavito u onom njemu najdražem - reprezentacije Hrvatske.

- Drago mi je da u Zagrebu postoji i Muzej Dražena Petrovića, i da ga obilazi sve više ljudi, osobito mladih. Od njegova prekratkog života svašta mogu naučiti, ali najviše pozitivnog. Neprekidno se usavršavao, svakoj utakmici je prilazio vrlo ozbiljno, kao da mu je zadnja. Kad je poginuo, u najljepšim godinama, u cvijetu mladosti, mislila sam da je i samnom gotovo. Međutim, onda sam jednog dana rekla sama sebi, ne ti moraš i dalje živjeti za Dražena, kao da je tu, među nama. I živim. Nije to lako, ali sudbina je tako odredila – kazala je Draženova majka.

Dražen je rođen u Šibeniku 22. listopada 1964. Imao je sretno djetinjstvo, poglavito uz svog starijeg brata Aleksandra, također hrvatskog vrhunskog košarkaškog stručnjaka. Osim u Hrvatskoj, igrao je u Španjolskoj, a kasnije i u NBA ligi, što je san svakog košarkaša.

Bio je i ostao hrvatski košarkaški brend, kakav se rađa jednom u stotinu godina!

 

Mladen Pavković