Često se čuje i čita, poglavito od ekstremno lijevih, kako hrvatski branitelji imaju razne privilegije, pa im se od toga i kosa diže na glavi.

Međutim, kad se obilježavaju obljetnice vezane uz hrvatski obrambeni Domovinski rat slika je posve drugačija. Obično se okupe i predstavnici općinske, županijske i države vlasti, pa zajedno s onima koji su bili prvi kad je trebalo zapale svijeće i polažu vijence za sve stradale u obrani hrvatske Domovine. Nakon toga ti i takvi održe govor, kao „bez vas ne bi bilo hrvatske države“, „vaša imena bit će zapisana zlatnim slovima“, „nikada vas nećemo i ne smijemo zaboraviti“ i tome slično.

U novinama i portalima (svaka čast iznimkama) samo su oni, a branitelji i članovi njihovih obitelji obično im služe za „kulise“.

Jednom godišnje, (!) pozovu ih i na domjenak. Pretežno je riječ o – vojničkom grahu, jer to oni vole, (a da „komedija“ bude veća sami ga „moraju“ i pripremiti!), a mi bismo na to još dodali – „bolje nisu ni zaslužili“.

S druge pak strane, kad ONI slave ili obilježavaju obljetnice grada, županije ili nešto više, slika je potpuno drugačija. Kakav grah! ONI to ne vole! Tada se najčešće poslužuje „bečki odrezak“, kolači, a alkoholna i druga pića „teku u potocima“. Na njihovim druženjima najčešće nema hrvatskih branitelja i stradalnika, odnosno, bolje rečeno, pozivaju se samo „podobni“.

Druga bi stvar bila da ONI sve te „fešte“ plaćaju iz svoga džepa, iako na tim i takvim „veselicama“ obično potroše i više nego što svim braniteljskim udrugama „daruju“ za čitavu njihovu godišnju aktivnost.

U zadnje vrijeme postala je „moda“ da se i gradske obljetnice slave uz besplatni koncert nekog (skupog) zabavnog ili narodnog pjevača ili sastava.

Ni za to nitko ne pita – koliko košta. Novaca se i za to nađe – koliko treba.

Kad je bal, nek je bal!

I na ovim primjerima, po tim tzv. „domjencima“ za branitelje, itekako se vidi koliko vole i cijene one bez čije žrtve nikada ne bi mogli doći tu gdje jesu - na vlast.

 

Mladen Pavković