Arhiva članaka HRsvijet.net

Istraga partizanskih zločina za vrijeme i nakon 2. svjetskog rata posljednjih dana u punom je jeku. Neosporna je činjenica da je Hrvatska, kao i susjedna Slovenija i BiH,  prepuna jama zatrpanih ostacima ljudskih tijela. Ministar Karamarko najavio je opsežne istrage, uz izjavu kako političke elite zadnjih 20 godina nisu imale senzibilitet za taj problem.

Međutim, predsjednik Ivo Josipović očito se ne slaže s Karamarkom. U razgovoru za Jutarnji list predsjednik je, kako se čini, neizravno stao u obranu Josipa Manolića i Josipa Boljkovca kojima su prema tvrdnjama nekih medija već spremne optužnice za umješanost u zločinima

"Nitko u ovoj državi ne smije biti optužen i suđen bez odgovarajućih pravosudnih odluka. Posebno to ne smiju biti osobe poput Manolića i Boljkovca, koji su ne samo istaknuti antifašisti, nego i važne figure uspostave samostalne i suverene Hrvatske, osnivači vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, premijer i ministar s početka naše državnosti i obrane Hrvatske. Neka se svaki zločin istraži, neka se svaki krivac kazni, neka Hrvatska zadrži poštovanje prema svom antifašizmu, Domovinskom ratu i ljudima koji su stvarali Hrvatsku", rekao je Josipović za Jutarnji te je istaknuo da se zločini moraju istražiti, no da ne smije doći do revidiranja povijesti te istaknuo da istrage ne smiju biti u službi aktualne politike.

"Način na koji je danas otvoreno načelno legitimno i potrebno istraživanje zločina na kraju Drugog svjetskog rata koje su počinili partizani, pogrešan je. Te istrage ne smiju biti u funkciji današnjih političkih borbi, još manje smiju revidirati povijest i pozitivnu ulogu antifašizma", kaže Josipović uz dodatak kako ne treba zaboraviti da su partizani bili na 'pravoj' strani, a ustaše i domobrani na 'krivoj' te da su 'nacizam i fašizam sa svojim inačicama' prouzročili rat i najveći broj zločina.

>>Otac Ive Josipovića bio upravitelj Golog otoka?

>>EKSKLUZIVNO: Novi prilozi za životopis Budimira Lončara

>>Službeno-obiteljski posjet Ive Josipovića Crnoj Gori

Ovakvom izjavom Ivo Josipović se svrstao uz bok bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću, što za mnoge uopće nije iznenađenje.

 

Vezani članci:

Karamarko: "Fašizam, boljševizam, nacizam i komunizam su smeće 20. stoljeća - hrvatski narod žrtva i jednog i drugog"

Radu Bulata sumnjiči se za ubojstva kod Jazovke i u Čazmi

Josip Manolić: OZN-aš koji je utamničio kardinala Stepinca

Komunistički zločini: Boljkovac je određivao koga treba strijeljati