U organizaciji Molitvenog saveza legije Srca Isusova i Marijina iz Splita, u srijedu 29.svibnja 2019. godine, u 19 sati, u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, svečano je predstavljen program proslave 1140. obljetnice Branimirove godine, spomen na 7. lipnja 879. godine.

O važnosti Branimirove godine govorili su prof. dr. don Slavko Kovačić, povjesničari, prof. dr. don Ante Mateljan, Renata Dobrić, ravnateljica GK Kaštela i Božena Grgić, priređivačica proslave.

Prof. Slavko Kovačić, govorio je o hrvatskoj povijesti, od kneza Trpimra do kralja Zvonimira, o evangelizaciji Hrvata, o prvim hrvatskim biskupima i prvoj ninskoj nadbiskupiji, te je pritom posjetio sve nazočne, da je prošle godine u Vatikanskoj bazilici otkrivena spomen ploča na najvažnije događaje iz naše kršćanske povijesti povezane s papama i Svetom Stolicom, a to je pokrštavanje Hrvata kao prvog od slavenskih naroda, prvi kontakt sa Svetom Stolicom za pape Ivana IV., potom kneza Branimira i pape Ivana VIII. i njihova izmjena pisama, krunjenje kralja Zvonimira za pape Grgura VII i proslava Branimirova jubileja 1979. godine s papom Ivanom Pavlom II. Još je istaknuo da je Ivan Pavao II. u toj bazilici te jubilarne godine slavio misu na hrvatskom jeziku, a da je iznad tog postavljenog natpisa stavljen hrvatski grb i križ s Višeslavove krstionice tako da se odmah vidi kojem narodu ploča pripada jer je tekst pisan na latinskom jeziku.

Prof. Ante Mateljan koji je imao čast da prigodom dolaska pape Ivana Pavla II. u Hrvatsku animira za svetu misu na Hipodromu u Zagrebu, na Žnjanu u Splitu i u Dubrovniku. Govoreći o tim važnim povijesnim događajima za Hrvate, kazao je „u spektru najnovijih događaja možemo još jasnije vidjeti značaj i koju je ljubav imao prema hrvatskom narodu Ivan Pavao II., , te je za ovu prigodu pročitao svoje meditacije napisane u tu čast i u sjećanje na važne godine iz novije hrvatske povijesti (1991, 1992, 1994, 1998, 2003.).

Renata Dobrić, govorila je o Povelji kneza Trpimira, poznatijoj kao Trpimirovoj darovnici koja datira 4. ožujka 852. godine i njezinu značenju, kao najstarijem sačuvanom spomeniku hrvatskog prava, kao i o Župi sv. Jurja na Putalju najstarijoj u Hrvata, u kojoj se čuva prijepis – prvi put se spominje ime Hrvat, istaknuvši, da je kao Kaštelanka ponosna što je rođena u koljevci hrvatske državnosti.

Božena Grgić je predstavila hodočašće od Splita, preko Knina do Nina u Udbinu.

„Program proslave počinje 3. lipnja u Kninu u Crkvi Gospe Velikog Krsnog Zavjeta u 15 sati krunicom Božjem milosrđu, zatim slijedi posjet pješice Biskupiji u Crkvu sv. Marije, te se nastavlja hodočašćem pješice iz Knina u Nin (pješice 4. - 6. svibnja), gdje će se u župnoj Crkvi sv. Anselma, 6. lipnja održati cijelonoćno klanjanje, nakon kojeg će se slaviti sveta misa u 10 sati, a nakon toga hodočasnici s busom odlaze u Udbinu, gdje će u Crkvi Hrvatskih mučenika, u 15 sati molit krunica Božjeg milosrđa, a u 15.30. slavit će se sveta misa na nakanu jedinstva i sloge hrvatskog naroda po zagovoru svetih mučenika, koju će predvoditi mons. Mile Bogović, biskup u miru.

Hodočasnici iz Splita sa Sukoišanske, kreću busom, ujutro, 7. lipnja, preko Knina za Nin i Udbinu.“

D.Z.S.