Knjiga „Povrh crne legende“, predstavljena je 30 svibnja u prostorijama Radio Vatikana. Riječ je o knjizi, nastaloj na temelju arhivske građe, u kojoj se povjesničar Pier Luigi Guiducci bavi proučavanjem teza o navodnoj potpori Crkve i pape Pija XII. bijegu nacističkih zločinaca.

Osvrnuvši se na proučavane arhivske dokumente profesor Guiducci rekao je kako su brojne tvrdnje protiv Katoličke crkve i njezinih dostojanstvenika pogrešne; nema im traga u dokumentima, ne postoji nikakav dokaz. Sve je pripisao kreatorima "crnih legendi".

-Svi oni koji nisu bili skloni Crkvi, poput ruskih komunista i njihovih saveznika, začetnici su niza „crnih legendi“ kojima su  ucjenjivali sve one koji kritizirali komunizam. Među takvima je bio i papa Pio XII., koji je stalno podsjećao na poratna krvoprolića - ustvrdio je Guiducci.

Pojasnio je kako pokret izbjeglica i bježanje nacista ne treba izjednačavati.

-Ne treba brkati pokret izbjeglica s bježanjem nacista. Pokret je obuhvaćao stotine i stotine tisuća osoba kojima su pomagale crkvene karitativne organizacije, a skupina je zločinaca, nacista i njihovih saveznika, imala sredstva, osobe, pomagače, poznanstva i naročito novac kako bi mogli umaći istragama pravnih ustanova - naveo je Guiducci.

Smatra da tzv. crne legende više nisu održive.

-Što se više odmičemo od 1945. godine, odnosno Drugoga svjetskog rata – prošlo je sedamdeset godina, uspostavljen je dijalog između katolika i Židova – to  je lakše utvrditi povijesnu istinu. Brojni ne poznaju tu istinu jer su kao osobe, redatelji ili pisci, pridonijeli izgradnji 'crne legende'. Sjetite se općepoznate 'operacije Odessa'; golemi su novac zgrtali govoreći o ubojstvima, o tajnim operacijama, zamagljivanjima, o navodnim nepoćudnim tajnama… S vremenom je nestalo sve - zaključio je povjesničar.  

Pater Peter Gumpel, izvjestitelj kauze za proglašenje blaženim pape Pacellija, smatra da ne postoji niti jedan dokaz koji bi potvrdio navode "crnih legendi".

-Ne postoji niti jedan dokaz da su kardinal Siri i njegovi pomoćnici namjerno pomogli nekom nacističkom zločincu da se spasi. Napadi su dakle nepravedni i neutemeljeni. Ne začuđuje dakle opće raspoloženje nekih koji su protiv Katoličke crkve, stoga valja pozorno razlučivati istinu od neistine. Jedno su neutemeljene tvrdnje i optužbe, a drugo povijesni dokazi kojih nema - zaključio je pater Gumpel. 

Podsjetimo, potpuno istu situaciju imamo i u predmetu kauze blaženog Alojzija Stepinca, protiv čijeg su proglašenja svetim svoj glas podigle skupine i pojedinci stasali pod skutima nekadašnje Komunističke partije Jugoslavije.

D. Š.