Hrvatska ima dan nepušenja i mnoge druge dane, ali nema Dan zahvalnosti i poštovanja prema žrtvama komunističkoga režima, navodi  poznati književnik i publicist Hrvoje Hitrec u svojoj novoj kolumni objavljenoj na portalu HKV-a.

Kao primjer države koja ima Dan zahvalnosti i poštovanja prema žrtvama komunističkoga režima navodi Bugarsku i tamošnju pravoslavnu crkvu.

-Noću s prvoga na drugi veljače 1945. komunisti su na groblju u Sofiji likvidirali bugarsku političku, vojnu i intelektualnu elitu – zastupnike Narodnog sobranj, ministre svih vlada od 1941. do 1944. na čelu s premijerima, tri regenta malodobnoga cara Simeona – kneza Kirila Preslavskog, prof. Bogdana Filova i generala Nikolu Mihova, tajnike carske palače, novinske nakladnike, publiciste, 47 generala i pukovnika. Pucano im je u zatiljak, žrtve bačene u jamu. Godine 2002. objavljena je odluka Bugarske pravoslavne crkve kojom se proglašavaju mučenicima, blaženima i svecima sve žrtve komunizma u Bugarskoj - istaknuo je Hitrec.

Kao suprotan primjer od ovog primjera Bugarske pravoslavne crkve, navodi - odnos Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj prema žrtvama komunističkog režima, uključujući i blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

-Srpska pravoslavna crkva koja koristeći hrvatski mazohizam i crvene režime bez ikakve osnove djeluje u Hrvatskoj (budući da je Crkva srbijanske države) ne samo što ne slijedi primjer Bugarske pravoslavne crkve, nego u dosluhu s komunističkim nostalgičarima pokušava spriječiti kanonizaciju komunističke žrtve, kardinala Alojzija Stepinca. I Vatikan se tu ponaša krajnje kunktatorski, zove na pregovore i razgovore SPC, a četnik Nikolić poručuje da bi „pogrešna odluka" narušila valjda idilične odnose Srbije i Hrvatske - navodi Hitrec.

Neće biti iznenađen ukoliko se u ove aktivnosti SPC-a, komunističkih nostalgičara i srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića umiješa i Vesna Pusić.

-Očekujem da se u sve umiješa i sestra Pusić koja doživljava novu mladost – em drma crvenim vragovima, em određuje kada će biti izbori (2016!), em se natječe za tajnicu Ujedinjenih naroda. S tim u svezi: iz Hrvatske treba poteći zahtjev svim normalnim državama svijeta da zaborave na tu nominaciju - zaključuje Hitrec.

 

R.H.