Kazalište

Zagreb se zaljubio u priču o mladom piscu Shakespearu i njegovoj Violi

“I sve će na kraju nekom misterijom biti dobro…” A bilo je i više nego dobro na posljednjoj ovosezonskoj premijeri u zagrebačkom Kazalištu Komedija. Gromoglasnim pljeskom nagrađen je autorski tim te kazališni ansambl koji su, nakon višemjesečnih priprema, maestralno prikazali jednu od najljepših ljubavnih priča svih vremena – Zaljubljeni Shakespeare. Sudeći prema prvim reakcijama, Zagreb se zaljubio u priču o mladom piscu Shakespearu i njegovoj Violi u izvedbi glavnih protagonista, Filipa Juričića i Dajane Čuljak.

Tri predstave u šestom festivalskom danu

U nedjelju 28. travnja na programu festivala hrvatske drame 29. Marulićevi dani čak su tri predstave u konkurenciji za nagrade. U zajedničkoj produkciji Kazališnog kolektiva BADco, HNK u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara u Multimedijalnom kuturnom centru s početkom u 18 sati bit će prikazana predstava Gorana Ferčeca Ispravci ritma u režiji Gorana Sergeja Pristaša.

Predstava „Svi tvoji rođendani“ oduševila Splićane

U petak 26. travnja, četvrtog festivalskog dana 29. Marulićevih dana u sklopu službenog programa Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu izvelo je dramu „Svi tvoji rođendani“ Mire Gavrana u režiji Renea Medvešeka na pozornici HNK Split, s početkom u 20 sati, a na Šolti će se po 21. put održala tradicionalna pjesnička smotra „Ča, more, judi“.

Treći dan festivala hrvatske drame u Splitu

Treći dan festivala hrvatske drame 29. Marulićevi dani, četvrtak 25. travnja, ljubiteljima kazališta nudi dvije predstave u konkurenciji za festivalske nagrade. Potresna drama o roditeljstvu Susret Nine Mitrović prikazat će zagrebački Teatar EXIT na Sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split s početkom u 18 sati, a Govori glasnije autorski projekt Bobe Ječića u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh bit će izveden na velikoj sceni HNK Split u 20 sati.

Raspored drugog dana 29. Marulićevih dana

U srijedu 24. travnja, drugog festivalskog dana Festivala hrvatske drame 29. Marulićevi dani u konkurenciji za nagrade bit će prikazane predstave Djevojčica sa žicama Marjana Nečaka i Maje Hrgović u koprodukciji Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane i Moving Music Theatre Bitola i Kako je počeo rat na mom otoku Ive i Vinka Brešana u koprodukciji Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba i Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku. U popratnom će programu biti javno pročitana drama Raj pa kraj Predraga Raosa, prvonagrađena na natječaju Marin Držić Minitarstva kulture RH.

Započeli 29. Marulićevi dani

U Splitu je, u utorak, 23. travnja, otvoren Festival hrvatske drame 29. Marulićevi dani. Prva festivalska izvedba na programu je bila u 18 sati u Multimedijalnom kulturnom centru gdje je ansambli Istarskog narodnog kazališta i Gradskog kazališta iz Pule izveo predstavu Furbaćona 2 Branka Lučića. Nakon toga na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split Festival je otvorila ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen-Koržinek. Svečanost otvorenja započela je u 20 sati, a nakon toga ansambl HNK Split izveo je dramu Paralelni svijetovi Mire Gavrana.

Počinju 29. Marulićevi dani

U Splitu će se od 23. do 30. travnja održati 29. po redu Festival hrvatske drame Marulićevi dani, međunarodna natjecateljska smotra uprizorenih hrvatskih dramskih tekstova u izvedbi kazališta iz svijeta i Hrvatske. Izbornica dr. art. Mira Muhoberac izabrala je trinaest predstava koje će biti prikazane u konkurenciji za festivalske nagrade.

Split se oprostio od Josipa Zovka (1970.-2019.)

Od veliko hrvatskog glumca, vjernika, domoljuba i plemenitog čovjeka, Josipa Zovka, u petak, 12. travnja, na komemoraciji u Hrvatskom narodnom kazalištu Split oprostile su se kolege, rodbina, prijatelji i brojni štovatelji, koji su još jednom podsjetili na glumačku, ljudsku i vjerničku veličinu Josipove nezaboravne životne, kazališne i filmske uloge.