Kazalište

Srećko Šestan imenovan intedantom HNK Split

Kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta Split na 15. sjednici, održanoj u ponedjeljak 3. prosinca 2018., za intendanta HNK Split izabralo je Srećka Šestana. Odluka je donesena jednoglasno nakon razgovora s kandidatima.

Praizvedba Paralelnih svjetova Mira Gavrana u HNK Split

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split premjeno će, na velikoj pozornici Kazališta, u petak 30. studenog s početkom u 20 sati, izvesti dramu Paralelni svjetovi Mira Gavrana. Predstava se igra u režiji Gorana Golovka i dramaturškoj obradi Jasena Boke, a uloge tumače Trpimir Jurkić, Nives Ivanković, Arijana Čulina, Elvis Bošnjak, Tajana Jovanović, Anastasija Jankovska, Zorana Kačić Čatipović, Snježana Sinovčić Šiškov, Marjan Nejašmić Banić, Nenad Srdelić, Vicko Bilandžić, Goran Marković, Pere Eranović i Andrijana Vicković.

"Priče iz Vukovara" i "Trubadur" u Noći kazališta HNK Split

Hrvatsko narodno kazalište Split i ove se godine uključuje u manifestaciju Noć kazališta koja se 17. studenog po jubilarni deseti put održava u hrvatskim kazalištima. Te su večeri na programu HNK Split dvije predstave: na velikoj pozornici Trubadur Giusepea Verdija, a na komornoj Sceni 55 autorski projekt Pere Eranovića, monodrama Priče iz Vukovara nastala po proznim zapisima Siniše Glavaševića. Ulaznice za predstavu Priče iz Vukovara u povodu Noći kazališta, ali i u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. su besplatne.

Praizvedba opere Trubadur u HNK Split

Opera Hrvatskog narodnog kazališta Split u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku praizvela je, u subotu 10. studenog, operu Trubadur Giuseppea Verdija, jedno od najpopularnijih i najizvođenijih djela opernog repertoara koje zauzima ključno mjesto u Verdijevoj romantičnoj trilogiji, pod glazbenim vodstvom maestra Harija Zlodre a u režiji Roberta Boškovića.

Poziv kazalištima za sudjelovanje na 29. Marulićevim danima

Ravnatelj Festivala hrvatske drame Marulićevi dani i vršitelj dužnosti intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Split Goran Golovko uputio je poziv kazalištima da prijave predstave za sudjelovanje na 29. izdanju Festivala koji će se održati u Splitu od 23 - 30. travnja 2019.   

Mario Filipi oduževio zagrebačku publiku

Stand-up monodramom “Kako glumiti normalnog čovjeka”, Mario Filipi je u čertvrtak 25. listopada pjesmom, glumom i šalama “zapalio” gledalište u dvorani scene “Vidra” u Zagrebu. Bila je to osma po redu izvedba ove predstave, ali prva u novom “ruhu”. 

U Splitu predstavljen mjuzikl Naša kuća

Na medijskoj konferenciji koja se održala u HNK-a Split, u utorak 23. listopada, u kavani Hrvatskog narodnog kazališta Split., predstavljen je i najavljen mjuzikl „Our House / Naša kuća“ koji će, u koprodukciji Prve gimnazije iz Splita i Astor College iz Dovera, praizveden biti na pozornici HNK Split, u četvrtak 25. listopada u 20 sati.

Šiško Horvat Majcan: Monodrama po Hodakovim tekstovima bit će hit nad hitovima

Rado čitane kolumne Zvonimira Hodaka oživjet će i na kazališnoj sceni. Neki su već na samom startu pokušali „minirati“ ovu, kako se najavljuje urnebesnu i zabavnu predstavu o hrvatskoj političkoj patologiji, ali, po riječima Dražena Stjepandića, koji je i osmislio cijeli projekt, to im zasad nije pošlo za rukom. A ni neće! Predstava nosi naziv „Žikina dinastija u lijevoj našoj“, a u u zagrebačkoj Maloj sceni, Medveščak 2, izvest će je glumac Šiško Horvat Majcan, i to 18., 19. i 20. travnja. Nakon toga slijede gostovanja diljem Hrvatske, a prvo će biti u Gospiću.