Kazalište

Črna mati zemla ganula festivalsku publiku na Lokrumu

Dramski program 69. Dubrovačkih ljetnih igara otvorila je nagrađivana gostujuća predstava Zagrebačkog kazališta mladih Črna mati zemla, nastala prema romanu Kristiana Novaka u dramatizaciji Tomislava Zajeca i režiji Dore Ruždjak Podolski, sinoć 16. srpnja, pred brojnom publikom na otoku Lokrumu.

„Meditativna večer s fra Bernardinom Sokolom“ Renate Dobrić

U Kino dvorani „Sveti Juraj“ u Kaštel Sućurac, u subotu, 19 svibnja, praizveden je dramski recital Renate Dobrić „S Gospom na Hladi užežin mučeničke smrti“ podnaslova „Meditativna večer s fra Bernardinom Sokolom“, u režiji Ksenije Prohaska, dramske nacionalne prvakinje HNK-a Split, za koji je scenarij napisao dr. sc. fra Bernardin Škunca.

Premijerno izveden romantični balet „Gusar“

Baletni će ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Split u subotu 12. svibnja po prvi put u svojoj, ali i cjelokupnoj povijesti hrvatskog baleta, premijerno je izveo romantični balet „Gusar“, francuskog skladatelja Adolphea Adama, u koreografiji Aivarsa Leimanisa, uglednog latvijskog koreografa i umjetničkog ravnatelja Latvijskog nacionalnog baleta.

Nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u HNK Split

Nagrade Hrvatskog narodnog kazališta Split dodijeljene su na svečanosti koja je održana u Atriju Kazališta u četvrtak 3. svibnja. Nagrade koje se tradicionalno dodjeljuju u povodu Dana HNK Split za najbolja umjetnička ostvarenja u predstavama HNK Split u prethodne dvije kazališne sezone ove su godine pripale maestru Hariju Zlodri, opernom prvaku Ljubomiru Puškariću, dramskom umjetniku Nenadu Srdeliću, cjelokupnom ansamblu Baleta HNK Split, te baletnoj operi Atlantida: Legenda o Dan' zoru.

Izvedbom operete Spli'ski akvarel HNK Split obilježava dan nebeskog zaštitnika Splita

Dvjema izvedbama operete Spli'ski akvarel Hrvatsko narodno kazalište Split pridružit će se obilježavanju Sudamje, proslave dana nebeskog zaštitnika Splita Sv. Dujma. Omiljena opereta Ive Tijardovića, „najspli'skija od svih predstava“ čiji se rasplet događa na splitskoj Rivi upravo na fešti Sv. Dujma, na pozprnici je splitskog kazališta u petak i subotu, 5. i 6. svibnja s početkom u 20 sati.

Dodjelom nagrada Marul završeni 28. Marulićevi dani

Dodjelom nagrade Marul završena je Smotra hrvatske drame 28. Marulićevi dani, u subotu 28. travnja, na pozornici HNK-a Split. Prema izboru dr. art. Mire Muhoberac,  u konkurenciji za nagrade izvedeno je dvanaest drama u izvedbi kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske.

Najavljeni 28. Marulićevi dani

Smotra hrvatske drame 28. Marulićevi dani održat će se ove godine u tradicionalnom terminu od 21. do 28. travnja. Marulićeve dane, kao jedini festival posvećen hrvatskoj dramskoj riječi, od 1991. priređuje Hrvatsko narodno kazalište Split, a u ovogodišnjem izdanju u konkurenciji za festivalske nagrade bit će prikazano 12 predstava u izboru dr. Mire Muhoberac.