Predstavljanje povijesnog romana Posljednji, autorice Anite Martinac, upriličeno je 5. travnja u središnjici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu.

O ovom književnom djelu su uz autoricu govorili ravnatelj Caritasa VN-a, vlč. prof. dr. Mirko Šimić, vicepostulator kauze Fra Leo Petrović i 65-orica subraće, fra Miljenko Stojić i dopredsjednik Središta Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) za istraživanje posljedica totalitarizama« u BiH, Ivan Zlopaša.

>>

Osma knjiga poznate bh. i hrvatske književnice tematizira bleiburšku tragediju, pritom opisujući stvarne događaje, a ne fikciju.

„Kroz četiri glavna lika, na čijim je sudbinama strukturiran roman Posljednji, ispričana je priča svih onih poznatih i nepoznatih, koji su se, pod ovim ili onim okolnostima, našli na mnogobrojnim križnim putovima iza kojih su ostala svjedočiti mnogobrojna stratišta, masovne grobnice, razna tezna, hude jame, maclji, i mnoga druga još neotkrivena mjesta“, istaknuo je Zlopaša.

>>

Vlč. Mirko Šimić se osvrnuo na težinu prikazanih sudbina, uspješnost literarnog postupka, ali i značajnu činjenicu da je Posljednji antiratni roman napisan bez imalo mržnje, ali s namjerom da se iznese puna istina koja ne smije biti prešućena.

"Ova knjiga je izvorno svjedočanstvo stvarnog križnog puta na kojemu se zateklo preko pola milijuna ljudi. S razlogom govorimo o najvećem stratištu hrvatskog naroda. Grobišta će teško ikada moći biti obilježena jer kosti su razasute na sve strane. Ova knjiga doprinos je njihovu smiraju i uspomeni na njih. Hvala autorici na hrabrosti govoriti o istini koja je lišena svake mržnje ili prijezira", istaknuo je vlč. Šimić.

I Miljenko Stojić ukazao je na važnost ovakvog pristupa. 

„Važno je da su ovi događaji ostali zabilježeni. Spisateljici su ih prenijeli živi svjedoci. Oni nisu za razbibrigu, oni su za učenje na njihovu iskustvu. Nitko tko ovo pročita ne će ostati ravnodušan“, iznio je fra Miljenko.

>>

 Autorica Anita Martinac je, zahvaljujući predstavljačima i nazočnima, istaknula kako je ovo djelo stvarala ne zarad književnog uspjeha, već zbog ljubavi prema svojem narodu i istine koju treba prenijeti novim naraštajima kao opomenu da se povijest nikada i nigdje ne ponovi.

Program je moderirala djelatnica Caritasa Andrea Miletić, a za glazbeni ugođaj pobrinuli su se zbor Caritasovac i maestro Dario Vučić.

 

Lidija Pavlović-Grgić