U Kulturno-informativnom centru u Gospiću održana je 14. lipnja redovita mjesečna tribina, koju organiziraju župa Navještenja BDM i Grad Gospić, prenijela je Ika.


Tema tribine "Jadovno (1932.-1945.) – između mita i stvarnosti" izazvala je značajnu pozornost i privukla slušatelje svih profila, pa su tako u publici bili biskupijski kancelar mr. Marinko Miličević, gospićki župnik i dekan mons. Mile Čančar, saborski zastupnik dr. Darko Milinović, novi gospićki gradonačelnik Petar Krmpotić, kao i nekolicina drugih poznatih i uglednih Gospićana. O fenomenu Jadovno – koji i na lokalnoj i na nacionalnoj razini već dugo izaziva različite prijepore – govorili su prof. dr. Josip Jurčević, doktor povijesnih znanosti, i prof. dr. Ivan Biondić, pedagog, sociolog i povjesničar.

U uvodu u temu, voditelj tribine don Anđelko Kaćunko je, igrajući se riječima, istaknuo kako se mnogo toga u toj temi može svesti na zajednički nazivnik odnosno četiri slova J, J-jame; J-Jazovka; J-Jadovno; J-Jugoslavija, a objedinjuje ih zločin. Jadovno je jedno od tragičnih mjesta suvremene hrvatske povjesnice. A budući da se svake godine upravo sredinom lipnja nad Šaranovom jamom u Jadovnu upriličuju kontroverzne političko-vjerske manifestacije, rekao je uvodničar, svrha je te tribine da se onkraj svih politiziranja, manipulacija i ostrašćenih (anti)fašističkih ideologija pokuša otvoreno progovoriti i dati odgovore na pitanja "što, kako i zašto Jadovno?" a to mogu samo vrsni i nepristrani znanstvenici, dakako, vodeći računa o povijesnoj istini i, s tim u svezi, o dužnom pijetetu prema svakoj žrtvi, zaključio je don Kaćunko i predstavio goste.

Dr. Jurčević je na početku nastupa duhovito istaknuo da su i inicijali njegova imena i prezimena također slovo J ter da jamama koje su spomenute u uvodu svakako treba dodati i Jasenovac. U svojemu izlaganju najprije se osvrnuo na vrijednost i veličinu žrtve, a potom istaknuo problematiku manipulacije brojem žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća, kao i problematiku krivotvorenja povijesti, što je posebno evidentno i u slučaju logora Jadovno. Naime, u toj "igri brojkama" manipulatori su "išli do" maksimalnog broja od gotovo 100.000 žrtava ili navodili minimalan broj oko 15.000, da bi se "optimalan" broj stradalih ustalio na oko 40.000. "O toj temi napisani su i objavljeni mnogi znanstveni radovi, ali ono što začuđuje jest činjenica kako organizatori okupljanja na Jadovnu ne žele čuti lako dokazivu povijesnu istinu, nego prelaze u sferu mita, a ne stvarnosti i povijesne istine", naglasio je prof. Jurčević, dodavši kako je problem u priči o Šaranovoj jami, a na sličan način i u cjelokupnoj paradigmi hrvatskog života u 'šaranovim jamama', krajnje jednostavan. "Naime, speleološka i druga istraživanja – prije 1990. i nakon toga, kao što je jedno u kojem sam i sam sudjelovao zajedno sa speleologom Pavlom Vranjicanijem – utvrdila su da se u Šaranovoj jami ne nalazi niti jedan ljudski kostur, na što je i prije upozoravao dr. Srećko Božičević, legenda hrvatske speleologije, umirovljeni je geolog i hidrogeolog, o čemu je u dva navrata velike osvrte objavio Hrvatski list. S tom jednostavnom i lako provjerljivom činjenicom upoznati su svi zainteresirani, naročito oni koji dižu najveću i sve učestaliju javnu dreku oko Šaranove i drugih naznačenih jama u Hrvatskoj", naglasio predavač te retorički upitao što bi to trebalo značiti pa nastavio: "Da se radi o ludima i zbunjenima? Ne, nikako! Riječ je o svjesnoj, sustavnoj i stručnoj razgradnji hrvatskih državnih, nacionalnih i socijalnih interesa, a Šaranova jama i ostale šaranove jame sredstva su pomoću kojih se to ostvaruje. Dakle, s kojim pravom politički vođe sudjeluju na takvim skupovima koji nemaju povijesni temelj i predstavljaju krivotvorinu povijesti te troše novac poreznih obveznika", upitao je na kraju izlaganja dr. Jurčević, zaključivši narodnom izrekom: "Tuku nas i tući će nas sve više, dokle god pristajemo to podnositi i plaćati!"

Potom je riječ uzeo prof. Ivan Biondić, koji je u svojem izlaganju, kroz video prezentaciju, dao presjek povijesnih događaja od 1932. godine do 1945. odnosno do kraja II. svjetskog rata. Objašnjavajući kontekst nastanka fenomena Jadovno i uzročno-posljedičnih veza svega što se na nj odnosi, dr. Biondić se dotaknuo Velebitskog ustanka, diktature kralja Aleksandra, diskutabilnih odnosa i okolnosti u NDH, terora nad Hrvatima u Titovoj totalitarnoj državnoj tvorevini te svršetka rata, pa sve do agresije na Hrvatsku početkom 90-ih i operacije "Oluja" 1995. godine, koja je, kako je istaknuo, bila kraj snova o velikoj Srbiji. U žustroj diskusiji koja je slijedila obojica predavača odgovarala su na pitanja iz publike, pri čemu je posebno zanimljiv bio odgovor dr. Jurčevića da ne postoji ni jedna masovna grobnica iz razdoblja NDH, jer su samo komunistički režimi ostavljali iza sebe prikrivena stratišta i grobišta – a takvih je utvrđeno čak 1517 u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH.

"Posljednju tribinu u samostalnoj Hrvatskoj" don Anđelko je zaključio sažetim prikazom "sezone" od listopada prošle godine do te tribine u lipnju, navevši devet gostiju s raznolikim temama, kao što su bili npr. kanadski pisac Michael O'Brien ili studentska dramsko-svjedočka skupina iz Splita "Hrvatsko nadzemlje". Na kraju je zahvalio Gradu Gospiću na potpori, kao i svima koji su redovitim posjećivanjem svih predavanja "tribinu održavali na životu", te je najavio novi niz "u listopadu u Europskoj uniji".

 


M.M.